La campanya de la tòfona, molt fluixa a la comarca dels Ports

comarquesnord.cat . Els Ports . dimecres, 1 de febrer de 2017 .
Etiquetes: ,

S’han complit els pronòstics i la campanya de la tòfona a la comarca dels Ports estan sent realment fluixa. Un any 2016 molt sec, especialment en la seua primera mitat i altres factors han fet que les tòfones no haguen pogut crèixer com s’esperava. Truficultors de la comarca donen la temporada de la tòfona com a perduda.

Les diferències entre la tòfona natural i la de les plantacions existeixen i sembla que als darrers temps està proliferant bastant la utilització de les tòfones plantades. Segons Noel Pascual, truficultor de Morella “la poca producció de tòfona natural fa que el mercat es decante molt per la tòfona de plantacions, ja que és més homogènia, més rodona i més fàcil de netejar per treballar amb ella”.

Des del sector gastronòmic, com és el cas del Restaurant El Faixero de Cinctorres també es valoren les varietats de la tòfona i la dificultat en reconèixer cadascuna d’elles. Joaqui Deusdad insistia en el fet de que “s’ha de ser molt expert per saber distingir-les a l’hora de provar una tòfona natural o un altra de plantació”.

Truficultors habituats en treballar amb la tòfona silvestre comenten també les experiències que han tingut amb les tòfones en plantacions. No tots han obtingut bons resultats. Noel Pascual assenyala que “hem treballat amb plantacions que es van instal·lar fa quinze anys amb el Programa Leader i la nostra experiència no ha estat positiva. Tal vegada a llocs on les puguen regar molt els resultats siguen millors”.

La nevada que ha caigut a les darreres jornades afectarà poc ja a la campanya actual, encara que s’espera que tinga uns bons efectes al terreny per al futur.

Una temporada hivernal que ja es troba bastant avançada actualment i la campanya de la tòfona afronta ja la seua recta final que continuarà durant tot el mes de febrer. A estes alçades ja queda totalment clar que la campanya no és bona i que s’han complit les previsions més negatives.

Més informació: |