Les escaletes de Sant Blai a Cinctorres ja estan a punt

comarquesnord.cat . Cinctorres . 3 de febrer de 2017 .
Etiquetes: ,

No es recorda des de quan es fan aquestes pastes així que es sol dir que és una tradició de tota la vida a Cinctorres. Es preparen pel dia del Sant, és beneeixen i es diu que ajuden a curar alguns mals.

Les formes típiques per aquesta celebració són les escaletes, amb simbolisme de pujar al cel, els rollos i les ulleres, aquestes últimes per ajudar a curar la vista. Però també en general aquestes pastes de matafaluga ajuden a protegir la gola sent Sant Blai considerat patró dels otorrinos. «Sempre fem rollos de matafaluga, però per la festa de Sant Blai fem també forma de escaleta i de ulleres», comenta Puri Querol, fornera.

Durant tres dies aquests forners de Cinctorres preparen les pastes per tal que arriben a punt pel dia de Sant Blai. Malgrat són diversos els dies de preparació els ingredients no són massa difícils de trobar: farina, oli, sal, aigua, llevadura i llavors d’anís o també conegudes com a Matafaluga.

En acabar la missa del dia de Sant Blai el capellà beneeix les pastes i, en menjar-les s’ha de resar un pare nostre. Antigament fins i tot els animals tenien l’ocasió de rossegar aquestes pastes beneïdes, que els mateixos amos els donaven.

Més informació: |