Més de 29.000 persones visiten els espais històrics de Vall-de-roures en un 2016 històric

comarquesnord.cat . Vall-de-Roures . 9 de febrer de 2017 .
Etiquetes:

Que Vall-de-roures té un conjunt històric envejable, tots ho sabem. I que estar dins de marques de promoció com ‘Los pueblos más bonitos de España’ ajuden a consolidar la capital del Matarranya com a reclam turístic, tots ens ho podem imaginar. Si parlem de xifres, val a dir que l’any 2016 que hem deixat ha segut excepcionalment bo per als espais històrics que gestione la Fundació Valderrobres Patrimonial. I és que un total de 29.228 persones van conèixer al llarg de l’any passat el triangle patrimonial que fan el castell, l’església i el museu. De fet, el 2016 ha estat el primer any complet d’apertura del Museu de l’Art de la capital del Matarranya, unes instal·lacions que complementen la visita del turista que arribe a Vall-de-roures, però que a la vegada serveix com a porta d’entrada al patrimoni que podem descobrir pels 18 municipis que té el Matarranya. Un any, 2016, excepcionalment positiu per als espais monumentals de Vall-de-roures, amb un increment de més del 8,5 per cent de visitants, superant en més de 2.300 entrades les 26.870 que es van arribar a vendre al llarg del 2015.

El director de la Fundació Valderrobres Patrimonial, Manuel Siurana, entén que “l’any 2016 ha anat prou bé. Estem contents, i entenc que hi ha hagut un increment de turisme bastant generalitzat”. Un any on “hem tingut un total de 29.228 visitants que han pagat entrada”, perquè al llarg de l’exercici “s’han celebrat algunes jornades gratuïtes”. Una xifra que Siurana considere “prou bona perquè represente pràcticament un 10 per cent més de visitants que l’any 2015, mantenint-se la línia de pujada dels últims cinc anys. Natres ho tenim molt clar. Més visitants representen més entrades. Més entrades són més diners. I més diners signifiquen més fons per a poder destinar a la recuperació del patrimoni monumental”. Sobre el grau de satisfacció d’estos visitants, el director de la Fundació recalque que “la gent marxe contenta. Els hi agrade el que veuen i marxen bastant sorpresos perquè no esperen trobar exposicions com la dels gravats de Dalí, les sales del castell, la mostra d’indumentària que hi ha al museu o els diorames del poble i el seu entorn”, remarque Manuel Siurana.

I quin és el perfil de turista que sol visitar l’entorn monumental de Vall-de-roures? “Un turisme familiar”, reconeix Siurana. “Ens sol visitar gent que busque turisme cultural i turisme rural. Gent a la qual agrade el patrimoni monumental i natural. Un turista molt respectuós i que mostre molt d’interès per les coses que aquí hi trobe. Pares, xiquets, parelles, gent jubilada…” L’origen principal dels visitants que arriben al Matarranya continuen sent de Catalunya. “El turista català continue sent el més important”, entén Siurana, qui afegeix que “en els últims anys estem notant un increment molt important de valencians i aragonesos, encara que ens està sorprenent de manera molt grata la gent que arribe d’Andalusia, País Basc i Madrid”, i que cada vegada en són més. El factor de los ‘Pueblos más bonitos’ ha segut, sobretot a Andalusia, un element determinant perquè Vall-de-roures estigue entre els seus nous destins. Però això no és tot. I és que cada vegada hi ha més estrangers que s’interessen pel Matarranya. “No podem dir que tenim molt turisme estrangers”, però cada vegada hi ha més públic estranger “sense vincles al Matarranya que ens visite”. Inclús japonesos i gent de l’Amèrica Llatina.

.El Pla Director ja està aquí

Però, què li falte al patrimoni monumental de Vall-de-roures per a una visita completa? Li falten coses, aspectes que han quedat recollits en el Pla Director del castell que la Fundació Valderrobres Patrimonial té, des de fa una setmana, completament redactat. “El nostre objectiu més imminent i important a complir passe per la restauració plena i íntegra del castell”, una qüestió que “serà molt important per a potenciar el turisme”. El ‘Pla Director’ és una realitat, i en ell es contemplen tot un seguit d’actuacions que encara hi ha per fer al conjunt històric de Vall-de-roures. Per un costat trobaríem l’antic passadís que connectava el castell i l’església, que “serà una visita molt interessant per diferents motius”, recorde Manuel Siurana. Però és que el ‘Pla Director’ va molt més enllà. “Recuperarem 12 sales del castell. Això vol dir que quan acabem el projecte, al castell s’hi podran visitar 12 dependències més de les que trobem ara”. Les habitacions de l’arquebisbe, l’accés als cellers, la pujada a la torrassa o als merlets, i moltes opcions més. En definitiva, un projecte que si una cosa porte darrere és moltíssima il·lusió.

Més informació: