Ramón Millán valore fórmules de discriminació positiva per a corregir la despoblació

comarquesnord.cat . Vall-de-Roures . 15 de febrer de 2017 .
Etiquetes:

Els censos de població que va donar a conèixer l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ara fa uns dies posaven de manifest que tota la província té un problema. Un problema que parle de despoblació, de pèrdua de gent, de la desaparició de pobles. Un retrocés demogràfic que s’intente corregir amb ferramentes d’assentament de població i de creació de llocs de treball, però que per ara no ha tocat la tecla correcta. El president de la Diputació Provincial, Ramón Millán, va estar el dimecres (15 de febrer) per Vall-de-roures, participant del comitè comarcal que va celebrar el PAR al territori. I el mateix Millán va reconèixer que “encara no hem trobat el remei” a la despoblació. Millán és alcalde “d’un poble que ha perdut més de 100 persones des que sóc alcalde. Per sort, és un poble gran. Però sóc d’una comarca que en població només ens guanye Austràlia i deu ser per extensió”.

Millán va recalcar que “trobar una solució óptima no és fàcil”, però en va considerar algunes d’interessants com “la discriminació positiva per a la gent que estem en el món rural o vulguen vindre aquí. Professions que es van perdre en el seu, professionals que no estan al poble perquè vénen aquí, fan la seua faena i marxen, perfectament podrien viure al poble. Com? Primant-los”. Millán va posar com a exemple el cas de la Guàrdia Civil, que en l’època fosca del terrorisme obtenien primes pel grau de perill que tenia treballar a Euskadi. “Aquí no hi ha perill, però sí que hi ha una emergència. Igual cal primar en punts o en finançament esta gent. Gent que vulga fer negocis aquí, gent que vulga viure al poble”. El president de Diputació també va parlar de l’atenció a la gent gran, un sector que necessite serveis i que perfectament podria generar llocs de faena i assentar gent jove als pobles.

Quant a accions que s’estan emprenent, Ramón Millán va dir que “des de la Diputació tenim plans de treball. Som conscients que és pa per avui. Però és pa per avui. El pla duplique finançament i els pobles crearan dos o tres llocs de treball més. Fem allò que podem, però la cosa ens supere”, va afegir el president de Diputació, qui va sentenciar que “sóc optimista, encara que la despoblació és greu, encara que les dades ens ho fan difícil. Per damunt de tot hem de cuidar a aquells que es queden”.

Més informació: