Moliner anuncia la celebració d’una cimera contra la despoblació rural en la trobada d’alcaldes

comarquesnord.cat . Castelló . dimecres, 22 de febrer de 2017 .
Etiquetes: , , ,

Javier Moliner ha anunciat la celebració d’una cimera contra la despoblació rural amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i les oportunitats en els municipis de l’interior. Així ho ha anunciat el president de la Diputació de Castelló davant els gairebé 130 alcaldes d’ajuntaments de tota la província que han participat en la III Cimera d’Alcaldes que s’ha celebrat aquest dimecres a Castelló.

El president del Govern Provincial ha fet una encesa i ferma defensa del municipalisme i dels ajuntaments per ser l’administració més “transparent, propera, propera al territori i a la gent”, així com la necessitat de “una descentralització de competències i un millor finançament per als ajuntaments”. Moliner ha assegurat que treballarà tant en la Diputació, com en la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, per avançar en aquest sentit.

I per aconseguir-ho, el president del Govern Provincial ha garantit que la Diputació serà el gran aliat dels ajuntaments després de convertir-se en els últims sis anys en “una administració més moderna, oberta, participativa i útil, basada en el diàleg i el consens a l’hora de gestionar i fer política activa. I avui, sis anys després d’aquella primera trobada, ens sentim orgullosos d’haver instaurat aquesta forma de fer política per arribar a acords beneficiosos per a tots els castellonencs”, segons les seues paraules.

La millor demostració d’aquesta aposta pel municipalismo és que, com ha explicat el president del Govern Provincial, “fruit del diàleg i consens polític, aprovem per aquest 2017 el nou Pla Castelló 135, que suposa la major injecció de diners pels 135 ajuntaments, amb un increment pressupostari rècord de cinc milions d’euros respecte als POYS de 2016 i una inversió total de 12.340.000 euros per a obres, infraestructures i serveis en tots els racons de la província. El Pla Castelló 135 arriba perquè tot poble ha de tenir l’oportunitat de triar el seu projecte de futur”.

Moliner ha explicat que aquest Pla Castelló 135 “és la resposta a una demanda que es va plantejar entre els grups polítics aquí representats, es va debatre, es va consensuar i es va aprovar. Perquè entenem que els serveis, les infraestructures i les oportunitats han de ser igual per a tots”.

. Quatre eixos estratègics per a un projecte polític
En el Cim d’Alcaldes, el president provincial ha argumentat que “tenim un model de Diputació i també un projecte polític, basat en els quatre eixos estratègics que marquen les prioritats d’aquesta institució i el rumb de tota una província”. Moliner ha assegurat que defensa “un projecte polític de Castelló i per a Castelló, que transcendeix les sigles partidistes i que solament busca que en el futur aquí es pugue viure millor”.

En el seu relat, Moliner ha defensat els quatre eixos sobre els quals recauen els 131 milions d’euros del Pressupost 2017, que busquen, en primer lloc, liderar el desenvolupament econòmic dels nostres pobles i la creació d’ocupació. El segon eix és igualar les oportunitats en tots els racons d’aquesta terra; el tercer defensar Castelló; i l’últim eix és millorar l’eficiència, l’eficàcia i la transparència d’aquesta institució al servei d’una província que se sent protagonista.

. Els reptes de l’ocupació, la despoblació i les infraestructures
“Aquest és el nostre projecte polític. Deixem de costat altres formes de fer polítiques i seguim pel camí que hem triat perquè cada vegada passen més coses bones a Castelló i ens sentim més orgullosos de pertànyer a aquesta terra. Volem pujar el nivell de la marca Castelló, posicionar-ho on mereix, guanyar en oportunitats. Per això no ens pot tremolar el pols a l’hora d’abordar alguns reptes de província que hem d’abordar junts si volem deixar un Castelló millor a les generacions esdevenidores”, ha explicat Moliner davant tots els alcaldes i representants de tots els municipis de la província.

“El primer d’ells, i el més prioritari, és el repte econòmic: l’ocupació. És cert que des de l’últim Cim la taxa d’atur ha passat del 24 al 17%, tenim 1.200 empreses més que la província, la província rep un 40% més de turistes estrangers i la balança comercial de la província ha aconseguit un superàvit de 2.866 milions d’euros, en contrast amb els 18.000 milions de dèficit de l’economia espanyola”.

“Però no ens conformem. Volem anar a més, a més ocupacions i de més qualitat, per tres vies: Oferint tots el nostre suport institucional a aquelles empreses que aposten per Castelló i generen ocupació; Invertint en polítiques de foment de l’ocupació, reinserció laboral i consolidació empresarial, destacant la creació de l’agència de col·locació amb més de 800 ofertes d’ocupació gestionades ja; I, finalment, provocant el talent de la nostra gent, premiant la cultura de l’esforç, la valentia de qui decideix emprendre i invertir a Castelló. Necessitem menys traves administratives i més bones idees”.

. El món rural, en l’eix del discurs
“El segon repte al que s’enfronta aquesta terra, i em consta que compartim la preocupació amb altres grups polítics, és el sociodemogràfic: la despoblació. Per això vam engegar la major inversió de la història d’aquesta institució per consolidar la població rural a la província a través del programa Repoblem. Parlem en total de 30 milions d’euros, que representen un 21% del pressupost total, destinats a projectes per al desenvolupament territorial de la província i frenar la despoblació a l’interior”.

Es tracta d’un problema que la Diputació ataca a través de tres fronts: amb incentius a la natalitat, mitjançant ajudes per naixement o adopció per a les famílies que residisquen en municipis menors d’1.000 habitants; millorant la qualitat de vida als pobles d’interior, mitjançant infraestructures i serveis com la xarxa d’unitats respira, arribant a 33 centres aquest any, la teleajuda, l’Escola Matinera, el bibliobús, la xarxa de 50 ecoparcs, el programa Salut al Poble o les beques a informadors turístics i a joves estudiants; i fomentant les oportunitats laborals a través de tota l’activitat dels Centres CEDES per a la formació i l’ocupació, amb més de 300 accions i 6.000 beneficiaris a l’any.

“Creiem als nostres pobles i els defensarem a ultrança perquè els qui trien viure en ells no es queden enrere. Però no volem ni podem quedar-nos aquí, volem seguir millorant, escoltant als nostres petits pobles i traient avant noves propostes, per això anuncio una Cimera contra la Despoblació Rural per als propers mesos”, ha anunciat Moliner.

Però, a més, el president de la Diputació ha assegurat que cal abordar el repte estructural de les infraestructures. “Les necessitem per convertir-nos en província millor connectada per terra, mar i aire; més fort i competitiva per treure el màxim potencial als nostres sectors productors; atreure noves inversions i generar nous llocs de treball. Tots a una, institucions, partits polítics, empresaris i societat, perquè aquí no caben diferències de cap tipus, hem d’alçar la veu davant el Govern Central i a la Generalitat per defensar els interessos de Castelló, que són els de tots els que estem aquí i dels pobles que representem”.

. Descentralització de competències i un millor finançament municipal
Moliner ha volgut agrair el treball que exerceixen els alcaldes com a màxims representants municipals, perquè els ajuntaments són la baula més important de l’Administració. “Crec en una Administració transparent, propera al territori i a la gent. En aquest Govern teniu un fidel aliat a l’hora de fer valer el que ens ha demostrat el sentit comú i l’experiència: la descentralització de competències i un millor finançament per als ajuntaments”, ha recalcat Moliner a tots els alcaldes.

Així, ha defensat que “ha arribat el moment d’una administració, una competència. I acabar amb les competències impròpies que exerciu els ajuntaments sent responsabilitat de les comunitats autònomes, com per exemple els serveis socials o el manteniment de col·legis o consultoris. Ingressant zero per això, asfíxia als municipis amb una despesa extra d’uns 10.000 milions d’euros”.

. Moliner atén un total de 18 preguntes i propostes dels alcaldes
Javier Moliner, a més, ha atès i contestat a totes les preguntes i propostes que han plantejat un total de 18 alcaldes de tota la província, entre els quals estaven Sogorb, Vinaròs, Sant Mateu, Argeleta, Sant Rafael, Morella o la Vall d’Alba, entre uns altres. En total, cinc qüestions les han plantejat alcaldes del PP i les altres 13 les han exposat alcaldes pertanyents a altres forces polítiques.

Més informació: | | |