Naix 3territoris.org, el portal de promoció de la Terra Alta, el Matarranya i Morella

comarquesnord.cat . Vall-de-Roures . 23 de febrer de 2017 .
Etiquetes:

El projecte Tres Territoris, una mateixa terra ha fet un pas més de cara a la promoció i la divulgació de les terres de frontera. Vall-de-roures va acollir el passat 23 de febrer la presentació de la pàgina web www.3territoris.org, una plataforma que mostre el projecte que integren el Matarranya, la Terra Alta i Els Ports, tres comarques de tres autonomies diferents però amb estrets vincles culturals, socials i econòmics. La seu de Comarca del Matarranya va reunir els representants de tots tres territoris. Per un costat, Rafa Martí, president del Matarranya, que va fer d’amfitrió, acompanyat de Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, i de Carles Luz, president de la Terra Alta. Estrena d’una plataforma que inclou, entre altres coses, una agenda amb les diferents propostes que hi trobarem, l’explicació del projecte i d’iniciatives que pròximament s’impulsaran, com el Camí Natural, així com un munt de material turístic i de divulgació del territori.

En anteriors trobades, els representants dels ‘Tres Territoris’ van anunciar la posada en marxa d’una web que ja és una realitat. Una plataforma que vol impulsar la riquesa cultural, lingüística, paisatgística, monumental i gastronòmica del Matarranya, la Terra Alta i Els Ports. Efectivament, dels Ports. Si fins ara el projecte només incloïa Morella en la branca valenciana, des d’ara s’afegiran més pobles. Així ho va anunciar el mateix alcalde de Morella, qui va valorar la importància d’esta ferramenta web. “Avui fem un pas de gegant en la difusió i en la promoció turística i cultural de totes les nostres poblacions. I també ens farem grans quant a municipis, perquè la Comarca dels Ports formarà part del projecte gràcies als plans de dinamització turística que tenim entre la Generalitat Valenciana, la Diputació i totes les poblacions. Hi ha una voluntat ferma de formar part d’este projecte”, va recordar Ripollés.

La web en qüestió també fa menció al projecte del Camí Natural dels Tres Territoris, una iniciativa natural i turística que a la llarga vol connectar les tres comarques que formen part d’este projecte. Al respecte, el president del Matarranya, Rafa Martí, va dir que és un projecte “que tenim ben definit”, i la idea “és accedir als Camins Naturals de l’estat espanyol”. Un projecte il·lusionant que és vol presentar a través de l’associació dels Tres Territoris, un organisme que està en procés de creació. En relació a l’itinerari que tindrà el camí natural, Martí va destacar que “encara està per definir, però tenim bastant clar que el camí començarà a la Terra Alta, acabarà a Morella i recorrerà tot el Matarranya”, convertint-se “en un punt d’atracció turística dels nostres territoris”. De fet, el turisme que visite les tres comarques ve sobretot pel reclam natural, monumental, gastronòmic i d’esport a l’aire lliure.

Sobre esport i natura va fer menció Carles Luz, el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, qui va destacar el paper que ha tingut la Via Verda per a vertebrar territori. “La Via Verda ha segut un dels millors actius per a promocionar la Terra Alta. Tenim 40.000 usuaris, i les xifres que tenim ens diuen que anirà a més. Allí on no hi havia empreses que disposaven de lloguer o reparació de bicicletas, ara en tenim vuit, i totes pivoten al costat de la Via Verda”, va recalcar Luz. El president de la Terra Alta va anar més enllà, i va remarcar que “tot i que encara és un projecte molt embrionari”, la zona haurà d’apostar fort per la Vall del Zafan. “Serien 122 quilòmetres de via, un producte acceptat per la gent i els turistes. Tenim el Baix Ebre, la Terra Alta i el Matarranya, i la voluntat és arribar fins a Alcanyís i connectar-la amb Tortosa”. De fet, ja s’han fet contactes perquè Aragó i Catalunya facen promoció conjunta de l’antiga línia del tren.

Més informació: