La gran tirolina de Fontdespatla entre en fase d’impacte ambiental

comarquesnord.cat . Fontdespatla . divendres, 28 d'abril de 2017 .
Etiquetes:

La creació de la tirolina adaptada més gran del món a Fontdespatla continue fent passos i ara el projecte ha entrat en fase d’impacte ambiental. El BOA (Butlletí Oficial d’Aragó) del passat 21 d’abril ha publicat un anunci de l’INAGA on s’informe del període d’exposició pública del procés d’avaluació d’impacte ambiental de la Tirolina Gigante del Bajo Aragón, que així s’ha definit el projecte que impulse l’ajuntament de Fontdespatla. D’esta manera, i durant els pròxims 30 dies, es podran presentar “les diferents consideracions sobre la necessitat de sotmetre a estudi informatiu el procediment d’avaluació d’impacte ambiental ordinària, i en este cas, els aspectes ambientals més significatius que el promotor del projecte ha de considerar en l’elaboració de l’estudi d’impacte ambiental”, destacant també els motius pels quals es poden sentir afectats. Un pas més perquè la tirolina de Fontdespatla sigue una realitat.

Carmen Agud és alcaldessa de Fontdespatla, i va concretar per a Ràdio Matarranya que “a finals de la setmana passada INAGA va publicar al BOA l’avaluació d’impacte ambiental simplificada. Si tot va bé, el pròxim 21 de maig podríem començar a fer la tirolina”. Parlem d’un projecte il·lusionant per al municipi i que ha generat una gran expectació. I és que la tirolina de Fontdespatla es convertirà en la tirolina adaptada més llarga del món. Serien 2 quilòmetres que anirien de la Penya el Corb a l’ermita de Sant Miquel. Un traçat que tal com va detallar Carmen Agud a esta emissora “ha patit una modificació, però és una modificació molt menuda”. El traçat “s’ha desplaçat un metro perquè passava per damunt d’una de les cases apartades del poble”. D’aquí esta petita modificació. Des de Fontdespatla no descarten estrenar la tirolina a l’agost, encara que reconeixen que “no ens podem aventurar” perquè cal seguir tota una sèrie de passos.

. Una inversió d’uns 100.000 euros
La inversió que farà l’ajuntament de Fontdespatla en la creació de la tirolina serà d’uns 100.000 euros. L’alcaldessa del municipi va detallar que “per un costat tindrem l’obra civil, que consistirà en la cimentació” de la base de la tirolina. I per un altre costat està “la instal·lació de la mateixa tirolina”, treballs que “farà una empresa especialitzada en la matèria”. Paral·lelament, i de cara a agilitzar la posada en marxa de la tirolina, el consistori s’està encarregant de la redacció de les bases reguladores per la gestió de la instal·lació. I és que, tal i com va apuntar l’alcaldessa del municipi, “externalitzarem la gestió de la tirolina. Natres impulsarem la construcció de la infraestructura, però tenim la intenció que una empresa sigue l’encarregada de fer-la funcionar”. Una instal·lació que Agud creu que ajudarà a consolidar el turisme no sol al poble, sinó a tota la zona.

La Tirolina Gigante del Bajo Aragón tindrà 2 quilòmetres. S’eixirà des de la Penya el Corb i arribarà a l’ermita de Sant Miquel, passant per damunt de Fontdespatla. El punt d’arribada no serà la mateixa era de l’ermita, com alguns pensaven, sinó que estarà ubicada uns metros davall. Des d’allí, els usuaris de la tirolina podran anar al poble per tres vies diferents. Està el Camí de les Creus, un altre camí que porte a la Font de la Vila, o la pista forestal que s’utilitze regularment per pujar a l’ermita. Una vegada construïda, Fontdespatla albergarà la tirolina adaptada més llarga del món. Al planeta se’n troben de més llargues, com ara la de Puerto Rico, que té 2,2 quilòmetres. Però a diferència d’esta, la de Fontdespatla estarà adaptada per als minusvàlids i es baixarà en un sol tram.

Més informació: