Noves excavacions a La Moleta dels Frares

comarquesnord.cat . Forcall . 28 de desembre de 2017 .
Etiquetes:

Durant el 2015 unes fortes pluges van fer caure un mur que formava part de l’antiga ciutat romana de Lesera i van taponar l’entrada principal a la ciutat. Ara s’ha rebut una línia d’ajudes per reparar aquestes zones, un projecte que s’ha dividit en tres parts. «Els treballs consisteixen en, una part és tornar a construir el mur la pedra en sec, una segona part és la restauració d’un tram de mur d’època romana que està afectat per plantes i la tercera part és l’excavació arqueològica a la porta d’accés a la Moleta», explica Ramiro Pérez, arqueòleg.

El projecte es va redactar entre un grup d’arquitectes, arqueòlegs i restauradors. El 5 de setembre va eixir la resolució i hi ha de temps per acabar les actuacions fins al 31 d’octubre. En total treballen un grup d’unes cinc persones que avancen segons el previst i dins dels terminis.

Les ajudes que han fet realitat aquests treballs han vingut gràcies a la Conselleria de Cultura i la Direcció General de Patrimoni Cultural que han acceptat el projecte de restauració i consolidació d’aquesta part de la moleta dels Frares. A més, aquests diners arriben després que la ciutat romana de Lesera haja estat molts anys sense rebre cap subvenció amb la qual poder excavar i investigar. En aquest cas l’ajuda ha estat d’uns 40.000 euros. En aquest sentit, l’alcalde de la localitat, Santi Pérez, ha reclamat a la Diputació que també s’implique en el procés de restauració d’aquest jaciment que és de gran importància per a la província de Castelló. «La Moleta dels Frares és la ciutat romana més important entre Sagunt i Tortosa i es troba a la província de Castelló, per tant, demano a la Diputació que intente trobar fons per recuperar aquest important patrimoni», reclama Santi Pérez. Amb aquests treballs s’aconsegueixen noves restauracions per a la ciutat de Lesera que, va estar vigent des del segle I al segle III després de Crist i que va ser, en aquell període, el cap de la comarca dels Ports.

De cara al futur, un dels passos més importants que es vol determinar i que ajudarien a veure encara de manera més concreta la organització de l’antiga ciutat, és la troballa del punt on s’establia el fòrum d’aquesta.

Més informació: