El Gremi de la Joventut ja està treballant

comarquesnord.cat . Morella . 9 de gener de 2018 .
Etiquetes: ,

El gremi de la Joventut ha participat en l’organització del novenari, pràcticament des del moment del vot. Encara que no ha fet sempre. En alguna ocasió per manifestar el seu malestar, per exemple en el canvi de dates del Sexenni, és el cas del Sexenni de 1738, decidiren no organitzar el seu dia de festa. Ells són els que tanquen les celebracions, en un retaule, darrerament menys rigorós, i sense l’estricte protocol dels dies anteriors. El gremi de la Joventut ha renovat ja als seus alets, i aquests estan ja treballant per amanir la seua participació en l’any sexennal. La seua contribució s’ha encetat organitzant el bureo de Reis, que si no hi ha majoral de Sant Antoni, no es fa. No hi ha majoral enguany a Morella, i encara que no hem tingut tast de panoli, els Joves s’han encarregat que no faltara el ball.

Aquest Gremi agrupa des dels xiquets més menuts fins a gent d’uns 40 anys, de fet tots els que es senten joves, si volen poden ser agremiats. Per tant és un dels més nombrosos, comptant entre 400 i 500 agremiats. Però de moment encara estan recaptant socis, i no tenen la seguretat de quants en seran. «Ja estem començant en la feina, de fet ara fa unes setmanes que hem començat a passar per les cases a captar per poder organitzar els diferents actes i que esperem que els agraden les activitats que farem al llarg de l’any”, explica Christian Franz, president Gremi de la Joventut.

La principal aportació del Gremi de la Joventut al Retaule és la Dansa de ‘Les Gitanetes’. És de les més antigues del poble i va servir de base per a la dansa dels Teixidors. Però la dansa, que eixia cada any a la fesa del Roser fins a 1922, s’havia deixat de ballar definitivament en 1956. Els alets del gremi de la Joventut del 50 Sexenni, van decidir recuperar-la i adoptar-la com a pròpia. Es necessiten vuit xiques d’uns 18 anys i un jove per a conformar la dansa. Els alets d’enguany ja tenen buscats a tots els que formaran la dansa de les Gitanetes. L’activitat d’aquest gremi no se centra sols en la participació en el novenari. En any sexennal ofereixen als seus socis activitats en els mesos previs a la celebració. Probablement esperaran que passen Sant Antonis i Carnestoltes, per tal de començar amb les seues propostes. Set mesos queden per al Sexenni. Set mesos que sempre són intensos i molt divertits per aquest gremi que fa que tot l’any siga especial i recordat.

Més informació: |