Teoria i pràctica al tercer seminari de formació d’art rupestre

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 8 de febrer de 2018 .
Etiquetes: , ,

El tercer seminari internacional de formació en art rupestre continua a Morella i en les diferents ponències i conferències estan participants experts en aquesta disciplina que expliquen el seu model de gestió i comunicació. Dimecres al matí s’ha pogut escoltar de la mà d’Agustí Vericat, el director del centre d’interpretació d’art Rupestre dels abrics d’Ulldecona, com gestionen des d’aquesta localitat el seu patrimoni, que pertany a la Ruta dels Tres Reis. «Nosaltres no entenem les visites als jaciments sense els guies. Creiem que tothom ha de poder entendre el què passava, què volien representar i com vivien a la prehistòria», explica Agustí Vericat, el director del centre d’interpretació d’art Rupestre dels abrics d’Ulldecona.

El fet de tenir ocasions com la d’aquest seminari serveixen per intercanviar experiències i poder conèixer nous models, perspectives d’informar i col·laborar per avançar en la difusió dels abrics rupestres. A més, la conferència ha comptat amb gran informació sobre els abrics de Morella la Vella, que malgrat estava programada una visita durant aquest seminari, pels problemes de climatologia no es podran anar a veure. Tot i així s’han explicat els actuals treballs al jaciment. «Estem documentant les pintures de la Cova del Roure així com també fent-les més comprensibles per als visitants», explica Rafael Martínez, investigador d’art rupestre a Morella La Vella.

A la tarda el seminari ha passat a la pràctica. En concret s’ha centrat en el tractament amb el client en l’àmbit rupestre, en tots els conceptes relacionats amb l’adequació del missatge a cada possible client. Aquest procés no comprèn només emprar un llenguatge fàcil d’entendre per a explicar qüestions tècniques, sinó també, per exemple, presentar la informació sobre un abric rupestre a persones amb discapacitats motores. Aquesta part del seminari pretén analitzar com es pot apropar el producte als tipus de públic més diversos. L’objectiu és que no hi haja cap classe d’impediment per a que qualsevol persona pugui gaudir de, en aquest cas, pintures rupestres. «Estamos trabajando para enseñar como comunicar y hacer que todo el mundo pueda entender el porqué y el como de las zonas con pinturas rupestres y sesiones formativas como las que ofrece este seminario son muy útiles», explica Feliciano Ordóñez, professor de la formació.

En el cas d’aquest seminari en concret, tots els assistents han treballat en diferents suposats per tal de trobar solucions pràctiques aplicades a les particularitats dels seus espais de treball.

Més informació: | |