Fins a 85 persones comencen a treballar als Ports en programes públics d’ocupació

comarquesnord.cat . Els Ports . dijous, 19 de juliol de 2018 .
Etiquetes: ,

A l’estiu, la comarca dels Ports destaca per oferir noves oportunitats d’ocupació. El sector privat ofereix moltes possibilitats per a trobar una feina, però el sector públic no es queda enrere. Són 85 les persones que han trobat feina aquest estiu a la localitat a través dels diferents Ajuntaments, que han fet servir diferents ferramentes per a facilitar la contractació, així com els seus propis recursos.
Un d’aquests plans és el conegut programa “Avalem Joves” que és una de les mides previstes al Pla integral de formació i ocupació per a joves 2016-2020, que és una estratègia del Consell de la Generalitat Valenciana. Aquest programa ofereix contractes a jornada completa durant un any per a joves de menys de 30 anys, tant per a perfils professionals qualificats com per a gent sense titulació. 47 persones es beneficien d’aquesta iniciativa que està present a la majoria de pobles de la nostra comarca, sent la localitat de Morella la que més contractacions ha realitzat amb aquesta modalitat amb 20 persones signades. Aquestes ajudes permeten contractar perfils d’allò més variat, permetent als Ajuntaments emprendre projectes diferents i atendre assumptes que fins ara no es podien portar a terme. Perfils tan variats com dissenyadors gràfics, periodistes, biòlegs o personal de brigades han sigut contractats pels diferents ajuntaments. Aquestes ajudes fomenten no sols el retorn del talent jove a les seves arrels, ja que també afavoreix la importació de professionals, fet que sense dubte augmenta la diversitat i la proliferació de noves idees. Per altra banda, aquests programes suposen una arma més en la lluita contra la despoblació de les zones rurals.

També la Diputació de Castelló ha aportat el seu granet d’arena en aquesta causa. La pràctica totalitat d’Ajuntaments dels Ports s’han beneficiat d’aquestes ajudes per a sumar un total de 26 persones treballant gràcies a aquestes. Aquestes ajudes, al ser d’orientació totalment provincial, han arribat fins i tot als pobles més menuts de la comarca. Un altre tret característic és que no només estan enfocades en la contractació juvenil, ja que una de les línies d’aquestes ajudes està pensada per a contractar persones de més de 45 anys, sent aquest un sector de difícil retorn al mercat de treball una vegada perden el seu treball. Aquesta situació és especialment greu si aquestes persones tenen responsabilitats familiars. És per això que aquestes ajudes permeten assistir a un col·lectiu que pateix l’atur amb molta cruesa. Vilafranca és la població que més persones ha contractat amb aquesta modalitat, amb tres treballadors.
No només de pa viu l’home, i adaptant el refrany, no només de subvencions viuen els Ajuntaments. Molts dels organismes de govern local també han fet un esforç per a afrontar contractacions de personal amb els seus propis recursos. Han sigut sis els ajuntaments que han obert la caixa de cabals per a donar treball a un total de 17 persones. Destaca el cas de Portell, que tot i comptar amb una població reduïda ha sigut capaç d’oferir sis contractes de treball, sent l’Ajuntament que més persones ha contractat gràcies a partides del seu propi pressupost. Els professionals contractats es dedicaran a l’atenció a les escoles d’estiu, la gestió de piscines i altres tasques. L’aposta pels treballadors de la zona també es deixa veure en l’esforç que han fet els Ajuntaments amb aquestes actuacions.

Tampoc s’ha de deixar de banda el sector privat, on bars, restaurants, comerços i tota mena d’empreses han contractat gent durant la temporada estival. En moltes ocasions, aquests llocs de treball es mantenen.
La llavor de la societat dels Ports en aquest sentit és molt positiva. Fins i tot, en els temps que corren, poblacions com Olocau del Rei diuen amb orgull que no queda gent a l’atur en tot el poble. Als mesos de juliol i agost els pobles de l’interior de Castelló s’omplen de vida i gent pels carrers, gent que no soles ve de la ciutat a passar les vacances, o turistes que ens visiten per a gaudir del nostre patrimoni en totes les seves formes, sinó també de gent que vol reviscolar els pobles que conformen les seves arrels, i que afortunadament, el conjunt de la societat en la qual vivim els permet tornar tot el que aquesta els ha donat, convertint-se en membres productius que lluiten contra els problemes als quals s’enfronten les zones rurals i que diuen amb orgull que viuen i treballen al seu poble.

Més informació: |