El maio i les costelles ja estan a la plaça de Forcall

comarquesnord.cat . Forcall . 31 de desembre de 2018 .
Etiquetes:

La festa del Sant Antoni forcallà és sempre molt esperada per veïns i visitants. Quan s’acosten les dates toca avançar en els preparatius i durant aquest cap de setmana els majorals i els membres de la Santantonà han anat al bosc a buscar els troncs que donaran forma a la monumental barraca del Sant Antoni a Forcall, el proper 18 de gener. Abans del dia del maio els majorals han d’escollir el bosc on podran talar els arbres i decidir quins compleixen millor els requisits necessaris per ser part de la gran barraca, és a dir, tenen una llargada de 12 a 14 metres i són bastant rectes i grossos per la part de dalt.

Motoserres, destrals i altres elements com cordes són els estris bàsics per poder talar els troncs i transportar-los. Això, actualment, perquè antigament els pins de la barraca de Sant Antoni es tallaven a mà amb l’ajuda d’un tronçador. «Fa uns anys ho vam intentar en un tronçador que era com es feia antigament però la veritat és que costa molt de temps i anem més per feina si tirem amb les motoserres amb les que comptem actualment», apunta Jorge Tena, majoral de la festa de Sant Antoni. Durant el matí la feina està al bosc. Repartits en diferents grupets, majorals i Santantonà, s’ajunten per fer caure els pins i després eliminar les branques i arrossegar-los fins al punt on pot accedir el tractor que els portarà fins la plaça major. Uns pins que s’han anat a buscar al terme de La Todolella.

Aquesta jornada comença ben d’hora al matí amb un esmorzar contundent i acompanyat de licors. L’objectiu és agafar forces per poder talar els set troncs i, convertir el dia de feina en una festa. «És el primer dia que ens ajuntem tots els membres de la Santantonà i és una festa assegurada. A més, sempre que anem al bosc portem bones provisions de menjar i beguda», explica Víctor Artola, membre de la Santantonà.

Cadascun dels preparatius del Sant Antoni a Forcall és una part més de la festa. Ara queda per davant també el dia de la pastà de la rolleta, on les dones faran feina però també molta festa. La idea d’aquestes celebracions prèvies és trobar-se amics i coneguts i passar un dia de germanor.

Més informació: