Primavera cultural als Ports

El mes de març avança, de moment el fred no és intens i la primavera trau el nas per la porta. Encetem la nova estació, que ens porta dies llargs, temperatures generalment més suaus… amb ganes de rondar! Us volem proposar un bon grapat d’activitats que es realitzaran els propers mesos en diferents pobles de la comarca perquè puguem gaudir plegats de propostes interessants que se celebren al costat de casa.
Abans de començar a endinsar-nos en dates i esdeveniments, cal recordar que Vilafranca, des del proper abril fins a l’abril de 2020 es convertirà en la Capital Cultural del País Valencià, gràcies a aquest fet podrem gaudir d’obres de teatre, concerts, exposicions i activitats culturals diverses. Tenim el plaer de tenir en la comarca el primer municipi de Castelló a qui la Conselleria de Cultura li oferirà aquest privilegi. Caldrà gaudir-ho molt!

Prepareu l’agenda, que comencem… Des de l’Aplec d’Herbers ens ofereixen dues dates per anar escalfant motors. La vesprada del 20 d’abril a Herbers, els més menuts podran xalar amb els jocs tradicionals i el concert de Dani Miquel i la banda; els més grans tindran l’oportunitat de conéixer la localitat amb la visita al Castell, la destil·leria i el Museu etnològic. L’1 de juny se celebrarà un altre Proaplec, aquest cop la localitat escollida ha estat Castell de Cabres, el poble més despoblat del País Valencià, durant aquella vesprada podrem participar en el campionat de morra autonòmic, un debat sobre el despoblament i tallers per a xiquets i xiquetes.

La cultura continua bullint a la comarca amb la literatura. Vilafranca continua amb les activitats engegades a la Biblioteca, a més, prepara un Festival literari per a l’11 de maig. A Ares podrem gaudir de la 6a edició de la Fira del Llibre el 18 de maig, entre els actes del dia destaca al matí una taula rodona sobre la dona i la literatura, la presentació de les darreres publicacions de Núria Cadenes i Joan-Lluís Lluís i la cloenda on Miquel Gil en el concert fusionarà literatura i música. El Centre d’Estudis dels Ports realitzarà la presentació de la revista Papers dels Ports i el llibre d’Enric Querol L’esclat de la literatura a Morella i a la comarca dels Ports durant els segles XVI-XVIII.

Les exposicions i el teatre són un altre incentiu per conéixer nous artistes i maneres d’entendre el món. A Vilafranca podem gaudir ara mateix i fins el 19 de març de l’Exposició sobre la Guerra Civil, que posteriorment visitarà tots els pobles de la comarca, i al mes de maig podrem visitar l’exposició del Festival Imaginària, Fotografia en Primavera, de l’UJI. A Morella les Sales Gòtiques continuen amb programació d’allò més diversa i interessant. Seguint amb aquesta línia de propostes culturals d’una gran qualitat, aquest any el Capsigrany celebra 20 anys de vida i de ben segur ho celebrem com es mereix a l’inici de juny.

A més, Els Ports també exporta cultura. El 23 de març se celebrarà un ProAplec a les Festes de la Magdalena de Castelló on podrem participar en el campionat de morra, es presentarà el cartell de l’Aplec 2019 i rebrem a la nit amb música i guirigall. El 9 de maig es realitzarà tant la presentació dels llibre Primavera del 38. La Guerra a les comarques dels Ports, l’Alt i el Baix Maestrat i del llibre que celebra els 40 anys de l’Aplec com la inauguració de l’exposició de la Guerra Civil a la Casa València de Barcelona.

Després de la primavera arribarà l’estiu. I amb la calor, les vacances i les festes arribaran un munt de festivals, actes, concerts amb què podem xalar i trobar iniciatives molt interessants km0. Per anar obrint boca: l’Early Music Festival a Morella, «Al nostre ritme» Mostra de cinema rural a Vallibona i l’Aplec dels Ports a Herbers.

La primavera és un moment ideal per eixir de casa, visitar pobles de la comarca, retrobar gent, conéixer nous autors, escoltar música, contemplar quadres, embadalir-se amb una pel·lícula… . Animeu-vos i xaleu bona cosa!

Més informació: