El “Pregó” obri les Festes de la Magdalena a Castelló

comarquesnord.cat . Castelló . dissabte, 25 de març de 2019 .
Etiquetes:

La ciutat de Castelló iniciava aquest dissabte les Festes de la Magdalena, coincidint amb el tercer cap de setmana de Quaresma i amb la celebració del 75 Aniversari de les Festes amb el format actual. Un dels actes inaugurals de la Magdalena sempre és el ‘Pregó’ en la vesprada d’un dissabte conegut com a ‘Dia de la Provincia’. Al carrer Sant Roc tot eren amaniments per començar una desfilada que recorria tot el centre de Castelló. La Dança de la Ciutat de Morella, ‘Els Torneros’ convidada pels Moros d’Alqueria després del premi atorgat en la jornada anterior, serien un dels primers en desfilar. I també l’Alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés amb la seua indumentària de ‘moro’, convidat per la Fundació Moros d’Alqueria.

La desfilada del ‘Pregó’ comptava precisament amb els ‘Torneros’ a la part inicial de la representació en una vistosa dança molt ovacionada pel públic que omplia els carrers centrals de Castelló. Després de la 54 edició del Sexenni el passat estiu a Morella, els ‘Torneros’ amb el seu ball característic i les seues varetes van ser un dels grans reclams de la vesprada inaugural de les festes de Castelló.

Seguint a la dansa morellana, la Fundació dels Moros d’Alqueria amb les seues filades i vestits espectaculars prenien els carrers de Castelló acompanyats per les marxes mores imprescindibles a la desfilada.

La representació de les comarques de Castelló va ser molt important un any més al ‘Pregó’ de les festes de la Magdalena. L’Alcalatén, La Plana, l’Alt Millars, el Baix Maestrat, el Palància….municipis de totes les comarques es van donar cita a Castelló. La comarca dels Ports també va comptar amb la Dança Guerrera de La Todolella, habitual tots els anys a les festes de Castelló. També aquesta antiga dança de La Todolella és molt esperada i aplaudida al ‘Pregó’.

Des de l’Alt Maestrat arribava una important representació des del municipi de Benassal amb parelles de balladores i balladors, banda de música, carro amb cavalleria i amb les pastadores de coquetes. Els acords del Ball Pla de Benassal van sonar a Castelló en un Pregó que recorria els carrers Sant Roc, Sanahuja, Plaça María Agustina, Major, Plaça de la Pau, Porta del Sol, Ruiz Zorrilla i Avinguda Rei en Jaume.

Sense cap dubte, la zona Nord de la província de Castelló va estar magníficament representada al Pregó amb els ‘Torneros’ de Morella, la Dansa Guerrera de La Todolella i la mostra d’oficis i el Ball Pla de Benassal.

Més informació: