Conxa Rodríguez publica “Los Exilios de Ramón Cabrera”

Carles Sangüesa . dimarts, 2 d'abril de 2019 .
Etiquetes: , ,

La morellana Conxa Rodriguez Vives té un amor secret (o no tant secret perquè ho sap fins el seu marit i amic meu John) que es diu de nom Ramón i de cognom Cabrera. Sort té Conxa, que el verdader amor de Cabrera, Marianne Catherine Richars la seua dona, ja va faltar fa anys, perquè lo de Marianne i Ramón (llegint el llibre així ho entenem), sí que va ser una veritable història d’amor.

Conxa des de l’autoexili a London com ella mateixa ho anomena, ha escrit el tercer llibre sobre la figura del general carliste Ramón Cabrera Griñó, El Tigre del Maestrazgo. Del ja llunyà, però molt interessant per ser el primer llibre que parlava d’una faceta quasi desconeguda de Cabrera: l’exili. Ramón Cabrera a l’exili (1989) fins al segon, una novel·la històrica, també basada en l’exili, vida de Cabrera i la seua família a London Piano a cuatro manos (2016), ara ens arriba el tercer que, parlant del mateix, i d’ahí el seu titol: Los exilios de Ramón Cabrera, aprofundix amb molta rigorositat i una seriosa investigació amb dates i fons documentals originals fins ara desconegudes que fan d’este llibre, una recerca històrica de l’exili de Cabrera que té la rigorositat de la seua publicació per part de la PUZ, Prensas de la Universidad de Zargoza, dirigida pel prestigiós historiador i especialista en la història del carlisme, Pedro Rújula, tot una garantia pels historiadors i lectors que vulguen aprofundir més en este personatge i el seu exili.

Conxa ens parle en els 5 capítols que conste el llibre (a banda de l’interessantíssim apèndix documental) de lo diví i de lo humà de Cabrera i tot el seu voltant no deixant-se pràcticament res. Des de l’amor de Marianne i el seu diari personal, l’intent d’assassinat a Morella, les relacions amb els reis pretents del carlisme, del general Prim, de la Primera República, del reconeiximent del rei Alfonso XII, de la guerra i de la pau, etc, etc,… És un repàs històric de l’ Espanya contemporània i sobretot del món de l’exili on es cuinava tanta i tanta història d’Espanya. Els amants de Cabrera (a més a més de Conxa) i els seus estudiosos gaudiran d’este rigorós i apassionant llibre de la morellana i amant (ja no secreta) de Cabrera, Conxa Rodriguez Vives.

A la contraportada del llibre es pot llegir: “La presente biografía resuelve algunos de los enigmas que han gravitado sobre los exilios de Ramón Cabrera y su metamorfosis ideológica, del carlismo antirrevolucionario al liberalismo moderado. La guerra civil que de 1833 a 1840 cubrió de gloria y de ignominia al Tigre del Maestrazgo dio paso a un nuevo personaje en el exilio de Francia y de Inglaterra. Esta etapa de reflexión, menos voceada que la del guerrero, se desvela como el devenir de un proceso de evolución ideológica en el destierro inglés. Un exilio dorado por el bienestar económico que le proveyó su armonioso matrimonio con la joven protestante Catherine Richards en 1850, aunque su protagonismo en España hizo de él un conspirador”.

* Carlos Sangüesa és historiador

Més informació: | |