El Morelladon Beltrani serà el centre de la mostra “Morelladon & Cia”

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 12 d'abril de 2019 .
Etiquetes: , , , ,

A partir d’aquest diumenge es podrà visitar a l’església de l’antic convent de Sant Francesc l’exposició de llarga durada «Morelladon&Cia».

Una exposició que es preveu que estiga durant 6 mesos i en la qual es podrà veure el corpori del Morelladon Beltrani completament restaurat, ja que durant el seu temps a l’exposició “Els Nostres Dinosaures” a la Ciutat de les Arts i les Ciències a València, la maqueta va estar exposada a unes condicions que van fer que perguera color, fet pel qual ha estat aquestes darreres setmanes restaurant-se en un taller de Pena-roja.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “és una exposició molt important per a mostrar les restes fòssils dels éssers vius que van poblar aquesta comarca fa milions d’anys”. L’edil ha explicat que “les restes paleontològiques són un patrimoni de primer nivell que s’ha de posar en valor i donar-lo a conéixer a la població”. Finalment, Rhamsés ha volgut “animar a tots i totes a passar pel Convent de Sant Francesc per a veure aquesta exposició i apropar-se a aquestos éssers vius que van viure a Morella i la comarca dels Ports”.

En aquesta ocasió han sigut els xiquets de l’escola de Morella els encarregats de destapar el Morelladon com si d’un regal es tractara.

. Morelladon beltrani
El Morelladon beltrani és el primer dinosaure descobert en la localitat de Morella, el qual es va trobar l’any 2015. D’aquesta manera, el material que es va examinar d’aquesta nova espècie està compost per les restes d’un únic individu. Així, es va determinar que és un ornitòpode estiracostern de mida mitjana, amb una longitud aproximada de sis metres i una alçada d’uns dos metres i mig, molt similar tant en grandària com en proporcions a la forma europea Mantellisaurus atherfieldensis. La característica més destacable d’aquest ornitòpode és la presència en les vèrtebres dorsals d’espines neurals molt altes.

La troballa de Morelladon beltrani mostra un interessant augment de la diversitat d’ornitòpodes de mida mitjana a gran a la regió sud d’Europa fa uns 125 milions d’anys, ja que aquesta espècie s’uneix a les ja conegudes Iguanodon bernissartensis i Mantellisaurus atherfieldensis.

Més informació: | | | |