“Confiança en Europa”

Joan Carles Marcobal. 2 de juny de 2019 .

Per fi, pensarem la majoria, s’ha acabat tot el cicle electoral d’enguany, tota una marató de comicis que han servit per triar els nostres representants des dels nostres pobles fins a Brussel·les, passant per l’elecció dels de València i Madrid. Sobres i paperetes de tots els colors per participar de la festa de la democràcia, totes les possibilitats de votar condensades en menys d’un mes, amb les campanyes i precampanyes que corresponen derivades de les mateixes. Promeses, propostes, actes, mítings, presentacions, tertúlies, debats, declaracions –algunes d’elles desafortunades- i alguna que altra sorpresa en els resultats.

Considero convenient deixar l’anàlisi de les eleccions municipals per a cadascú, cada persona coneix i sap quina és la idiosincràsia del seu poble i pot emetre les seues valoracions. Potser el més destacable provincialment és el canvi de color a la Diputació de Castelló que posa fi a 24 anys de domini del Partit Popular a l’entitat provincial, des de quan Carlos Fabra va substituir al socialista Francisco Solsona al 1995. A la nostra comarca segueix la supremacia socialista, incrementada a Morella, Vilafranca i Forcall i a ressaltar també l’aparició de candidatures no adscrites que se poden fer amb varis governs municipals com ara Cinctorres, Todolella i La Mata.

Fora de les nostres terres l’atenció es centra en Madrid i Barcelona on les alcaldesses del canvi, els balcons de poder més importants que tenien Podemos i les seves confluències, poden perdre la vara de comandament. A Barcelona per la victòria de la llista d’Esquerra Republicana encapçalada per Ernest Maragall i a Madrid per la divisió i les lluites internes, irresponsables i fratricides de la formació. Les llistes més votades poden no governar Madrid –qui li ho anava a dir al PP- per les divisions i discrepàncies. Significatiu el fet de que de totes les persones que van fundar Podemos només Pablo Iglesias segueix en la direcció del partit. I quina llàstima l’absència de reflexió i autocrítica. Quant començarem a pensar que si la ciutadania no vota una opció pot ser perquè no li genera confiança?

El fil d’esperança ens arriba afortunada i moderadament des d’Europa. El tant temut increment de presència institucional de l’extrema dreta no ha esdevingut tal tot i guanyar a Itàlia i França. La ciutadania europea ha optat per la moderació i totes les formacions proeuropees es mantenen en majoria. Això sí, s’ha trencat també el bipartidisme i en bona part d’Europa, sobretot a Alemanya, s’ha decantat pels Verds, una opció molt més sana que els populismes tant de moda. Els partidaris del Brexit han guanyat al Regne Unit i eixa espasa de Damocles amenaça el clatell europeu, per tant és més necessari que mai el seny i la moderació entre els gestors continentals i evitar la presència de polítiques incendiàries que promouen els amics de Vox. Ah!!! Que m’oblidava de Vox, eixa formació que pot governar ajuntaments i autonomies perquè partits sense escrúpols desitgen pactar amb ells per guanyar poder. Manuel Valls ja torna a parlar en francès en la intimitat, és sent traït el ‘monsieur’.