LA FALSA: “Reloj no marques las horas…”

Joan Carles Marcobal. 30 de juny de 2019 .
Etiquetes: ,

…perquè podem embogir! Em porta a la memòria el ‘bolero’ d’Armando Manzanero el fet de que aquest 27 de juny es commemorara el 25è aniversari de la col·locació al Pla d’Estudi de Morella del rellotge de sol que presideix l’indret. Sembla que fos ahir quan, en portes del 50 Sexenni, es procedia a la remodelació d’aquella part de Morella on s’ubiquen l’esmentat Pla d’Estudi i la Plaça de Colón. Sens dubte el rellotge de sol (la cua del dinosaure soterrat que li han dit alguns) ha estat possiblement l’element que més va impactar de tota la millora del lloc tot i que la resta no desmereix: el propi rellotge, el mirador, l’extraordinària visió del castell i les cases del voltant, i l’escalinata de baixada que uneix la plaça amb la de Colón, també remodelada, han convertit aquests espais en els més fotografiats i valorats de Morella en quant a imatge, bellesa i ús per a gran nombre d’esdeveniments.

Capricis del temps també s’està a punt de complir el quart de segle, el dia 4 concretament, d’aquell devastador incendi que va atemorir la nostra comarca i que va cremar 10000 hectàrees, des de l’Aragó fins quasi Torre Miró, a més d’alguns immobles i tot el que per davant trobava el foc destructiu. Especialment cruel va ser l’incendi amb la població d’Ortells i, per això, aquest barri vol recordar aquella desgràcia i la tristor d’aquells moments el pròxim dissabte 6 de juliol en un seguit d’actes que tindran lloc a la localitat.
De parar les hores parlàvem al principi. I parar el temps i fins i tot el món per reflexionar d’on anem i d’on volem anar és el que hauríem de fer en veure la evolució cruel i despietada de la societat que… construïm? A que tots recordem el cos del xiquet Aylan, mort a una platja de Turquia? A que ens va esgarrifar les entranyes? Puix sembla que no molt perquè la vergonya humanitària s’ha repetit. Valeria, una xiqueta salvadorenca, va morir junt el seu pare quan intentaven creuar el Rio Bravo per arribar als Estats Units. Aquesta mateixa setmana la insolidaritat italiana, i europea, tornava a detenir un vaixell amb desenes de migrants rescatats a la Mediterrània… i així successivament. Malauradament sembla que la demagògia i els que la pregonen estan guanyant la partida. Les injustes i inhumanes polítiques migratòries de dirigents cafres continuen abocant a la misèria i, massa vegades, a la mort a la humanitat més feble del planeta mentre, sense escrúpols, utilitzen el seu poder per a benefici personal. Un militar pròxim a Bolsonaro ha estat detingut a Sevilla per intentar passar més de 30 quilos de cocaïna. És un fet molt greu per a l’escassa repercussió mediàtica que ha tingut. Es tracta d’una persona de màxima confiança del dirigent brasiler.

Per acabar no puc més que mostrar la meua satisfacció per fet de que els membres de la ‘manada’ estiguen ja en presó després d’haver estat condemnats a 15 anys pel Tribunal Suprem. I, a pesar de tot, desitjo la ràpida recuperació de Francisco Serrano, dirigent andalús de Vox, qui va criticar la sentència del Suprem i qui ha tingut que demanar la baixa per ansietat en sentir-se linxat per la reacció social a les seues vomitives declaracions.

Més informació: |