La collà de Morella, un dels “Productes Artesans” de Canal Cocina

comarquesnord.cat . Morella . dimecres, 3 de juliol de 2019 .
Etiquetes: , ,

‘Canal Cocina’ ha estat als darrers temps durant moltes jornades a Morella gravant reportatges per als seus programes televisius. De fet, el seu inconfundible vehicle 4×4 ha estat fàcilment visible a la zona del Portal de Sant Mateu i l’Hotel El Cid on l’equip es quedava allotjat. En un dels reportatges realitzats a Morella i corresponent amb el programa 15 d’aquesta temporada de l’espai ‘Productes Artesans’, ‘Canal Cocina’ dona el protagonisme a la collada de la Formatgeria El Pastor de Morella. Al mateix, Arantxa Prats i Pilar Delgado expliquen amb tots els detalls el procés de fabricació de la collada que comença sempre amb la preparació de la llet posant-li ja sucre des del primer moment. Al reportatge ens expliquen que per als 15 litres de llet que han preparat a 97º de temperatura han aplicat 1,5 kilograms de sucre.

A Formatgeria El Pastor de Morella van començar primerament amb l’elaboració dels seus coneguts i premiats formatges a nivell nacional i internacional i després s’iniciarien en la preparació de la collada, seguint amb els mètodes tradicionals transmesos per la pròpia família. Un fet que serveix per mantenir viva la tradició a Morella de l’elaboració de la collada ja que és un producte típic del municipi i de la comarca dels Ports. Primerament venia llet als restaurants de Morella i a persones particulars que s’interessaven per ella. L’experiència i tradició familiar en la fabricació de la collada han estat bàsiques per aprendre ràpid en el cas d’Arantxa i Pilar i a més, anar molt més directament a la fabricació del producte salvant situacions que per a gent sense experiència hagueren costat més temps assumir-les.

A més, segons expliquen Arantxa Prats i Pilar Delgado al reportatge de ‘Canal Cocina’, la collada treta de la nevera a l’estiu és un producte fresc, lleuger i que no es fa empalagòs. També van explicar tot el procediment al voltant de la col·locació del ‘cuajo’ als recipients per posteriorment i de manera manual posar la llet en el seu interior.

Un interessant reportatge en aquest programa 15 de ‘Productes Artesans’ de ‘Canal Cocina’ en el que apareixen també altres productes de diferents regions com València o Madrid. Morella amb la collada de Formatgeria El Pastor ha ocupat un espai preferent al programa del ‘Canal Cocina’.

Més informació: | |