Deu restaurants recorden “les Converses de Morella” a través de la gastronomia

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 25 de juliol de 2014 .
Etiquetes: , ,

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i la presidenta de l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca, Raquel Ferrer, han presentat les jornades gastronòmiques “Converses de Morella”. Aquesta nova iniciativa pretén recordar la principal trobada que ha albergat la localitat en la seva història i de la que es compleixen 600 anys, a través de menús basats en els productes i el menjar del segle XV. En total, hi participen nou restaurants i un bar i oferiran diferents menús fins a finals d’any.

El primer edil morellà ha destacat que “la commemoració del 600 aniversari de les Converses de Morella està suposant un gran impacte cultural, turístic i econòmic a la ciutat, a l’albergar nombrosos congressos i cursos i organitzar moltíssimes activitats”. Respecte a les jornades en concret, assenyalava que “els restauradors de Morella continuen innovant i oferint noves possibilitats gastronòmiques de gran interès per als veïns i visitants”. A més afegeix que “les Converses de Morella són una bona ocasió per mostrar al públic com eren els menús del segle XV i quins productes s’han conservat fins als nostres dies”. Per la seva banda, Raquel Ferrer ha explicat tots els detalls de participació i durada de les jornades i també les característiques dels productes emprats de forma habitual al segle XV.

Els menús dels restauradors submergiran als comensals en l’època medieval. En aquesta, la gastronomia jugava un paper fonamental i molts dels plats que coneixem avui dia, provenen d’aquest període. Els formatges, el corder, la carn de caça, les postres làctics o els flaons són alguns dels exemples d’aquesta tradició tan remota. Des d’aquesta setmana i fins a finals d’any, es podran degustar aquests menús, que també aniran variant a l’allargar les jornades durant tant de temps.
Cal recordar que “les Converses de Morella” van ser el moment de més rellevància de Morella. En ple Cisma d’Occident, moment de gran crisi de l’Església Catòlica en què arriben a coincidir dos i tres papats de forma simultània, Benet XIII (el Papa Lluna), el rei Ferran d’Antequera i Sant Vicent Ferrer es van reunir durant més d’un mes al Convent de Sant Francesc per intentar solucionar el conflicte. Durant aquests mesos de juliol i agost de 1414, Europa va mirar Morella, ja que ací es va poder solucionar el Gran Cisma que portava quatre dècades dividint l’Església. Finalment, el rei i el frare no van aconseguir l’abdicació del papa.

Més informació: | |