La neu deixa aquest dilluns problemes a les carreteres de la comarca dels Ports


Etiquetes: , ,


___________________________
comarquesnord.cat, Morella
dilluns, 14 de desembre de 2009

La neu està provocant problemes a la xarxa viària de la comarca. Els equips de quitaneus i els dispositius de bombers durant el diumenge estaven en situació d’alerta per eixir a la carretera. El mati del dilluns, des de primera hora estan intervenint per els vials dels Ports. El principi del mati ha estat complicat, ja que la neteja es complicava al no parar de nevar. També dificultava la circulació el fet de que la neu pràcticament queia en forma de gel per les baixes temperatures, fet que també ha propiciat la creació de les perilloses plaques de gel. També els accessos a Morella han tingut problemes, així com els carrers de la ciutat, en uns treballs portats a terme per el dispositiu d’emergència contra les nevades. Afortunadament, no es coneixen incidències remarcables, però les autoritats aconsellen que no s’agafe el vehicle, de qualsevol tipus, a no ser que sigui per circumstàncies obligades.

A totes les carreteres de la comarca es demana l’ús de cadenes. Un altre organisme que recomana evitar els desplaçaments és la comissió de coordinació d’organismes del Estat davant nevades, amb una nota en la que adverteix del risc de circular per la N-232. La Generalitat ha decretat la alerta 1 o situació d’emergència per neu a tota la nostra zona. La subdelegació de govern a Castelló ja ha mantingut reunions sobre la situació així com continua en alerta coordinant Protecció Civil, la Untat de Carreteres del Ministeri de Foment, Tràfic, la Guàrdia Civil i la Unitat Militar d’Emergències i la Creu Roja.

La primera nevada de l’hivern, a mitjans de desembre
La neu va començar a caure plàcidament diumenge de matí, però fins la vesprada-nit el temporal no es va posar seriós. Per la vesprada la neu ja collava també als pobles. Les teulades, i les branques, encara no del tot despullades van començar a vestir-se de blanc. Després les costes i els carrers, menys transitats. Sobre les huit de la tarde, ja és recomanava no circular per les carreteres, i aquestes quedaven tallades, en bona part, de seguida per que no parava de nevar.El dispositiu contra nevades, es posava en marxa ràpidament. En la nacional les maquines no han parat, però la insistència de la nevada feia que molt sovint no es notara la seva feina. A primeres hores del mati, totes les maquines, tant les destinades a les carreteres autonòmiques, com les comarcals, estaven en marxa. Però la neu continuava caient. La recomanació de no agafar el cotxe si no era precís ha estat insistent, i si calia, no oblidar-se les cadenes. Encara i així, alguns vehicles s’ha tingut que quedar on no pensaves, altres han relliscat on no esperaven. Afortunadament en tot el mati, no s’han produït accidents de consideració.

També dintre dels pobles, les maquines dels ajuntaments han navegat tot el mati. Les de Morella, netejant accessos al poble, zona escolar i esportiva, i sortides cap a l’Hostal Nou. Però la neu continuava caient i no acabaven de quedar netes per tenir tota la seguretat en la conducció. Les grans bosses de sal, s’han repartit pels carrers més costeruts i els mateixos veïns es serveixen si els cal. Encara i així, la precaució, avui tant en cotxe com a peu, serà del tot necessària. Els ventisquers han acumulat gruixuts importants de neu, però el tall mitja ha estat a Morella d’uns 20 cm. Les maquines no descasaran avui en tota la jornada, i els saleros s’encarregaran d’esparcir tones de sal per tots els vials per evitar la formació de gel. Els canalobres també eren un element més de la decoració hivernal avui a les nostres comarques ja que no ha deixat de gelar en tot el dia. Per la sal sembla que no ens caldrà patir. A més de la acumulada, els centres de viabilitat hivernal, un dels quals està a Morella , disposen d’unes reserves de 550 tones de sal i 125 m3 de salmorra. En tots dos centres hi han, a més, plantes de fabricació de salmorra, per lo que l’abastament està garantit. El Ministeri té 2 màquines llevaneus que s’encarreguen de netejar la N-232, a aquestes s’afegeixen les de la Generalitat, Diputació, i Ajuntaments que s’encarreguen del manteniment de les carreteres autonòmiques, provincials, i en el cas dels ajuntaments els carrers, i accessos de les poblacions.

Dificultats per arribar a l’escola
La neu, ha cobert de blanc tots els nostres pobles, dificultant el transit, tant amb cotxes com a peu. La neu, que sempre es un goig afegit a la alegria innata de tots els menuts, ha suposat a més que molts allargaren el cap de setmana al no poder arribar fins el cole. Les diferents línies de transport escolar que acudeixen al col.legi Marededéu de Vallivana de Morella, i a l’Institut de Secundaria, no han funcionat, i encara que a un grapat els han arrimat els pares, o altres veïns en 4×4; uns pocs faran festa aquest dilluns. En tots dos centres falten també alguns professors que venien de fora i no han pogut aplegar per la precaució que requeria la circulació de vehicles en tota la xarxa viaria aquest mati. El mateix ha passat en els centres de primària i secundaria de Vilafranca.

En la resta de escoles de la comarca, tampoc es podran portar a terme les classes amb normalitat. Totes estan obertes, això si. Des del Cra Celumbres, la direcció apunta a que totes les escoles s’han pogut obrir, no sense dificultat. En la escola de Castellfort, com la mestra es va quedar al poble, no ha hi hagut cap problema. En la de Portell, amb l’ajuda de tot terrenys, també ha arribat el mestre, igual com a la de Cinctorres, que en prou dificultat, però les mestres que venien per la carretera de Forcall han aplegat. No està el claustre complert per que alguns professors acudien aquest mati als col.legis però, els que acudien per Ares, a l’alçada de Benassal, la guàrdia civil ja no els ha deixat continuar, i els que volien arribar pel Port de Querol, també han tingut la recomanació de no transitar a eixes hores. Els xiquets, però, els 53 entre les tres escoles, han acudit tots a classe. Al Cra Els Ports, que engloba les escoles de Forcall, la Mata, Olocau i Sorita, també han tingut més dificultats els mestres que els xiquets per acudir. Totes les escoles han obert, però falta algun professor que no ha pogut arribar aquest mati per l’estat de les carreteres.

Els que no han pogut acudir a classe són els xiquets d’Ares que van a classe a Benassal, ja que la carretera estava tallada, i per tant el transport no ha pogut funcionar. Els autobusos de línia regular també han suspés els seus serveis aquest matí, i el mateix ha passat en molts repartidors. Alguns s’han atrevit a creuar el port i arribar fins l’Hostal Nou, però a primeres hores estava més complicat els accessos als pobles i les carreteres secundaries que donen accés a la resta de municipis, i no han pogut aplegar fins les mateixes poblacions. Els més atrevits han fet el seu servei, no sense dificultats, ja que molts dels nostres carrers estan coberts per la neu i gelats.

__________
documents
Vídeo: La notícia, a nord [media id=57 width=320 height=240]

Més informació: | |