Cinc municipis del Maestrazgo seran els primers de Terol a disposar de calderes de biomassa

__________________________
comarquesnord.cat, Cantavella
dilluns, 8 de març de 2010

La Comarca del Maestrazgo instal·larà en cinc dels seus municipis diverses calderes de biomassa, que seran les primeres que es col·locaran en la província de Terol. Cantavella, Pitarque, L’Anglesola, La Canyada i Castellote seran les localitats en les quals s’instal·laran les calderes que formen part d’un projecte pilot.

La iniciativa s’emmarca dins del Pla de Desenvolupament Rural Sostenible de la comarca, compte amb un pressupost de 18.000 euros i està gestionada per Sodemasa, empresa pública dependent del Departament de Medi ambient del Govern d’Aragó. El president de la Comarca del Maestrazgo, Mariano Balfagón, ha explicar que el projecte es va presentar a tots els ajuntaments, “i es va enviar un enginyer a tots aquells que estaven interessats perquè valorara la viabilitat de la instal·lació”, que es portarà a terme al llarg d’enguany. Dins del Pla de Desenvolupament també es contempla la construcció d’una planta per a aprofitar la biomassa de la zona i generar combustible, segons va dir Balfagón.

El projecte d’aquesta planta que podria fabricar estella o pellets, un producte elaborat amb biomassa i altres components,  serà conegut pels responsables de la comarca dijous que ve, 11 de març. De moment, les calderes que s’instal·laran en el Col·legi públic de Cantavella, les escoles i centre de dia de l’Anglesola, la Casa Consistorial i l’edifici multiservicios de la La Canyada, el Col·legi de Pitarque i l’Ajuntament de Castellote, podran funcionar amb les estelles que produeixen tres aserraderos pròxims a la comarca, “i que també són elements clau en el Pla de Desenvolupament”, va comentar el president de la comarca.

La instal·lació de la planta de fabricació de biomassa generaria ocupació “per a gent jove, contribuiria al desenvolupament econòmic de la zona i ajudaria en la prevenció contra els incendis” ja que la biomassa es genera, entre uns altres, amb la mala herba que s’arreplega en els boscos. “Els joves treballarien netejant les forests i aquesta biomassa s’aprofitaria per a generar combustible en la planta”, va explicar el president comarcal, qui va estimar que la planta podria suposar entre 20 i 30 llocs de treball.En l’actualitat solament s’aprofiten un 25 per cent dels recursos forestals, va afirmar Balfagón, pel que la majoria d’ells es desperdician. Amb la utilització de la biomassa “s’aprofiten per a la creació d’energia renovable”, va afegir. Les energies renovables són solament una de les línies d’actuació del Pla de Desenvolupament Rural Sostenible de la Comarca.

Per altra banda, es pretén fomentar la ramaderia extensiva i donar suport els productes agroalimentarios de la zona, “sobretot la vedella i l’anyell”, va manifestar el president. Finalment, el pla contempla el manteniment del paisatge a través de subvencions als ramaders que vulguen intervenir en les seues terres per a realitzar millores “com l’arranjament de murs de pedra”, va afegir. Així mateix, “volem potenciar el sector turístic i posar en valor el patrimoni cultural de la zona”, va concloure Mariano Balfagón.

Més informació: | |