Els assajos de la dansa dels Pelegrins avancen les imminents festes de Morella


_________________________________________________________
comarquesnord.cat, Morella
dijous, 12 d’agost de 2010

La Dansa dels Pelegrins es troba en els darrers assajos abans del cap de setmana, on ballaran pels principals carrers de Morella sota l’atenta mirada de veïns i visitants. Xiquets i xiquetes d’entre els 6 i els 9 anys han estat assistint cada vesprada al passeig de l’Alameda per tal d’aprendre cadascun dels caragols que fan lluïda la dansa.

Els encarregats d’ensenyar la dansa i les poesies als pelegrins han sigut de nou els Quintos, que amb paciència i constància aconseguiexen, any rere any, que els més menuts semblen grans poetes, sempre mantenitn la crítica a determinats aspectes del poble que caldria millorar. A pocs dies de la primera eixida oficial, tot està preparat.

Els assajos s’allarguen pràcticament un mes, des de començament del mes de juliol. Al llarg dels anys, el lloc d’assaig de la dansa dels Pelegrins ha canviat d’ubicació, encara que els darrers assajos sempre han acabat sent al passeig de l’Alameda. Durant els últims anys, la dansa començava amb les primeres pràctiques al pati de l’antic institut, i allí s’estava fins que tots els dansants coneixien el pas i els diferents caragols. Quan tenien la teoria ben apresa era quan es passava al Passeig de l’Alameda, on els menuts perden la vergonya de ballar cara al públic.

Per tal d’aconseguir els 18 pelegrinets, cada quinta se les apanya com pot. Familiars, amics, coneguts…t ots els menuts poden formar part de la dansa dels Pelegrins. Hi ha alguns dels dansants que ja van ser pelegrins en passades edicions i per això ja coneixien la dansa i les diferents particularitats. De totes maneres, els assajos sempre comencen des de zero. Primer aprenent el pas al ritme del tabal; i quan el pas ja s’ha assimilat, és l’hora de cordinar-lo amb els diferents caragols al sò de la gaita.

Una de les peculiaritats que més atenció centren durant el ball dels pelegrins són les poesies. Sempre es tracta de deferents versos satírics que critiquen algun aspecte de la ciutat amb el qual no s’està massa d’acord. Per tal de confeccionar cadascuna de les poesies, els quintos reben ajuda de diferents persones.

30 quintos
Un total de 30 quintos conformen la quinta d’enguany. Ells seran els protagonistes la setmana propera, durant els festejos dels Bous de Sant Roc 2010. A estes altures, nervis, emoció i moltes ganes de viure una setmana que no oblidaran durant la resta de la seua vida.

El primer dels reptes per als quintos és que la Dansa dels Pelegrins balle de la millor manera possible. I a partir d’eixe moment, en energia però també amb molt de coneixement, a afrontar la seua setmana de bous a Morella.

Més informació: | |