El Centre d’Estudis crida a la “responsabilitat dels polítics en la Mancomunitat Comarcal dels Ports”


comarquesnord.cat, Els Ports
» dimarts, 21 de desembre de 2010

El Centre d’Estudis dels Ports ha publicat un nou butlletí de Noves dels Ports on reflexiona al voltant de l’anunci dels pobles de la comarca governats pel PP d’abandonar la Mancomunitat Comarcal Els Ports, que apunten que “no està clar si és una partició o una duplicació”.

“El Centre d’Estudis sempre s’ha manifestat, no només a favor de l’existència de l’entitat, continuadora de la nostra secular unitat política, sinó que repetidament ha demanat que assumira moltes més competències, i no només els servicis socials i alguna que altra obra pública”, reflexionen.

“Els populars ja ho havien avisat fa uns mesos. Formalment el problema pareix que ve per la representació dels distints pobles, que és de 5 per a Vilafranca, 5 per a Morella, 2 per a Cinctorres, 2 per al Forcall i 1 per a cadascun de la resta de municipis. Els pobles populars voldrien “un poble, un vot” mentre que el sistema actual s’aproximaria més a una representació proporcional de la població, amb Morella i Vilafranca un pèl infrarepresentades”, apunten. “En temps forals, la representació era d’1 per a Morella i 1 per al conjunt dels altres pobles de la comarca, que en aquella època era gairebé proporcional, amb una mínima sobrerepresentació de Morella, segons anava la demografia, en alguna època concreta.”

En aquest número 30 de la segona època del butlletí també afegeixen que “hi ha molts sistemes electorals, i normalment la llei electoral sempre es motiu d’agra disputa entre els polítics, perquè tots pretenen un sistema que suposen que els afavoreix. La prova més evident la tenim a la veïna Catalunya, l’única comunitat autònoma que es regix per la llei general espanyola perquè en trenta anys -tan nacionalistes ells- no han estat capaços de fer-ne una de pròpia. En el nostre cas, és sabut que la llei electoral valenciana està feta per a dificultar la presència de partits menuts i especialment impedir que isquen diputats nacionalistes per la província de Castelló. No entrarem en culpes ni raons.”

“Però sí assenyalem que la comarca dels Ports necessita una entitat forta que preste servicis amb qualitat i la represente arreu. No estan les coses per anar cada poble pel seu compte, amb polítics que diuen que cal suprimir ajuntaments per estalviar (???) o amb delegats del govern -afortunadament cessats- que diuen que els robatoris a les àrees rurals no són importants, i en definitiva en un moment on les formes de vida europees tradicionals com la nostra estan en perill per la globalització de formes de vida nordamericanes i xineses, i la pèrdua de força del nostre continent al món.”

“La experiència històrica ens diu que esta comarca ha estat bé quan ha estat unida, encara que fóra a la força. La Mancomunitat, a més, té un gran valor: és una entitat de caràcter voluntari, allunyada per tant de les cartes pobles d’algun noble, dels preceptes forals de les Corts, de les arbitràries voluntats de reis i de capitans generals d’altres èpoques o de possibles divisions imposades des d’alguna capital.”

“Els polítics s’ho haurien de repensar. Ací no hi ha negoci per a xuplar i sí moltes necessitats per cobrir. Tenim una sensació de que el discurs polític té molt poc a vore amb la realitat. Caldria preservar les institucions.”

“Ens entristiria molt que això fora simplement per posseir un pírric poder, de manar sobre el no-res, dominar una comarca escassa; o pitjor, que fórem uns peons obeint obscurs interessos partidaris ordenats des de Castelló, València o Madrid, on ara deuen estar rient a l’ample.”, reflexionen.

“Perquè som molt pocs i només ens falta estar mal avinguts”, conclouen.

Més informació: | |