L’Estel dels Ports, a Portell


Etiquetes: , ,


comarquesnord.cat, Portell
» divendres, 24 de desembre de 2010

El proper 26 de desembre es tornarà a representar, a la nostra comarca, un pessebre vivent, els primers moments de la vida de Jesús a la terra. Des de ja fa moltes setmanes els veïns de Portell, especialment, però també d’altres de pobles veïns, estan assajant per a que totes les escenes isquen bordades. Baix el nom de L´estel dels Ports, la llum del mon, la representació vol ser una crida a la solidaritat.

Els diferents passatges s’han repartit per diferents racons de Portell. La primera de les escenes represente l´anunciació: L´arcàngel Gabriel li anuncia a Maria que concebrà un fill per obra i gracia del esperit sant.

L´historia continue en la visitació: Maria puge a la muntanya a veure a la seva cosina Isabel qui rep un regal ben especial de Deu, un fill encara sent estèril: serà Sant Joan.

Obligats per els lleis de l´època, Maria i Josep, tenen que mamprendre camí per enregistrar, segons el cens romà, al fill que prompte naixerà a Betlem. Però ningú els vol acollir perquè no tenen diners. Finalment la compassió va brollar del cor d’un home que encara no tenint habitacions els va oferir una establia per a passar la nit. Mentre Josep i Maria s’acomodaven, l´estel continuava marcant el camí als savis d’Orient, que per la dignitat de l’ésser que sabien havia de nàixer van pensar que el lloc escollit serie un palau, i van fer cap al Palau del Rey Herodes. El castell de Portell, l’estança d’un Rey que després perseguiria els innocents per a que cap Rei dels Jueus li poguera fer competència.

Altra de les escenes ens mostrarà com els més humils de la terra serien els primers a conèixer la bona nova. Així al mateix poble on els pastors vivien al ras, l’àngel els anunciarà que el fill de Deu ha nascut en un portal.

Portell es transformarà completament per a que en els seus carrers els artesans, teixidors, ferrers, sabaters, ramaders, mercaders, tot i tots traslladen aquest bonic llogaret 2010 anys enrere. Finalment, l’escena principal ens porta al Portal amb la Sagrada Família.

Un centenar de persones prendran part del Pessebre Vivent. Aquesta és una iniciativa de les parròquies que va començar a la Todolella en 2006, i cada dos anys pare a un poble. Després de que en 2008 fora La Mata el poble que es va transformar en Betlem, enguany li ha arribat el torn a Portell.

Més informació: | |