Els pressupostos d’enguany de la Comarca del Matarranya es redueixen un 16% respecte el 2010



comarquesnord.cat, Matarranya
» divendres, 4 de febrer de 2011

Lo passat dimecres 2 de febrer a les set i mitja de la tarde, la seu de la Comarca del Matarranya va acollir el plenari on se van aprovar els pressupostos 2011 de l’ens comarcal. Serà un pressupost de 4,7 milions d’euros, lo que supose una caiguda del 16 per cent respecte al de l’any passat. Esta reducció ve marcada per la reducció de l’import de les transferències per part del Govern d’Aragó, ja que ha suposat una caiguda del 30 per cent envers l’any 2010.

Tot i això, la baixada ha estat més moderada al Matarranya respecte a altres comarques a causa de la inversió que representarà el Programa de Desenvolupament Rural sostenible (PDR) al Matarranya, sent l’aportació del Govern d’Aragó i del Ministeri per al 2011 de 1,6 milions d’euros. A més, des de l’administració comarcal se manté la voluntat i el compromís per a la realització d’inversions que generon ocupació al territori i el manteniment de la prestació dels serveis més importants per a la població, com ara l’atenció a persones grans i dependents, o les activitats esportives dels escolars.

» 1,3 milions en personal
Pel que fa a la despesa global, cal destacar que el 28% del pressupost se destinarà a despeses de personal i este puge a la quantitat 1,3 milions d’euros, reduint-se l’import en 280.000 euros respecte al 2010. En relació a estes quantitats i percentatges relatius al capítol I, cal matisar i tindre en compte que més de la meitat del pressupost ve finançat a través de subvencions directes per a la contractació de personal.
La despesa en béns corrents i serveis ascendirà enguany al 20% del pressupost i en ell s’inclouen la majoria de programes d’actuació de les diferents àrees comarcals, com ara la marxa senderista, lo mussol del Matarranya i el servei de fisioteràpia a domicili. Los capítols 4 i 7, que corresponen a les transferències corrents i de capital, suposarà el 6% del pressupost global, i l’administració comarcal ha intentar disminuir lo just en partides destinades a associacions musicals, culturals i de gent gran.

» 
La meitat del pressupost, en inversions
Finalment, lo capítol 6 d’inversions represente el 47% del pressupost restant, per un import de 2,2 milions d’euros, una xifra pràcticament idèntica a la de l’exercici anterior. D’esta quantitat, 1,8 milions d’euros prové fonamentalment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), tant del programa pilot com lo general per als anys 2011-2015.

Les principals inversions destinades a este capítol seran la continuïtat en les inversions de prevenció i extinció d’incendis, lo projecte de Marca de Qualitat Territorial, la primera fase de la construcció d’un punt llímpio per dotar a tots los ciutadans del Matarranya d’un lloc de reciclatge, o la primera fase d’un important centre social i d’oci que hi haurà a l’antiga estació de tren de Queretes.