L’escriptora catalana Maria Carme Roca tria el Matarranya per presentar la seua última novel·la


comarquesnord.cat, Vall-de-roures
» dijous, 10 de febrer de 2011

La consagrada escriptora catalana Maria Carme Roca va visitar el passat cap de setmana la Llibreria Serret de Valderrobres, on va presentar la seua última novel·la, “Escollida pels Déus”. Se tracte d’un llibre ambientat a la ciutat hel·lènica d’Empòrion (Empúries) l’any 305 abans de Crits i que parteix del naixement d’una nena, fruit d’un amor prohibit, coincidint amb un període d’hostilitats entre emporitans i indigetes.

Maria Carme Roca va destacar que “és una novel·la on he anat al segle III abans de Crist i on hi trobarem moltes coses, des de les passions més humanes, de l’amor, les traïcions, l’odi, al retrat de dos nuclis molt antics, com eren Empúries o Ullastret, que eren molt importants a la Mediterrània”. De fet, “Empúries va ser la primera ciutat que va tindre Catalunya”, i ara mateix és l’únic jaciment on podem seguir les petjades d’una incipient ciutat hel·lènica a la Península.

A banda, a “Escollida pels Déus” hi ha també “la història d’una ciutat i d’una gent que s’hi mou” i on el viatge també és molt interessant. Maria Carme Roca, una apassionada de la novel·la històrica, destaque que “els escriptors que ens agrada la història som tafaners, amb el bon sentit de la paraula. Som molt curiosos i ens agrada buscar altres llocs i donar-los a conèixer”. De fet, esta novel·la parteix de l’interès de l’autora de “saber què va passar allà. Tenia moltes ganes de saber com era aquella Empúries grega i també fabular-ne una història”.

Maria Carme Roca és autora també d’altres novel·les històriques, com ara “Barcino”, una història ambientada a la Barcelona romana i que envolte la figura de Luci Minici, procònsol de l’Imperi Romà molt respectat a Barcelona i que l’any 129 va guanyar la cursa de quadrigues. A les seues novel·les històriques, l’autora parteix sempre de fets històrics verídics. De fet, “procuro que hi hagi molt rigor històric”. Això sí. “Els personatges que m’invento, a aquests, els mano jo”, va sentenciar.

Ara arribe amb “Escollida pels Déus” (Columna, 2011), una novel·la que ha fet la seua primera presentació al públic a la Llibreria Serret de Valderrobres. Esta setmana, la llibreria de la capital del Matarranya acollirà la interessant presentació d’un projecte col·lectiu titulat “Un riu de crims”. Se tracte d’un recull de 24 històries de gènere negre elaborats per diversos artistes i tots ells ambientats a les nostres comarques.

Més informació: | |