El Teatre de Calaceit estrena nova imatge



comarquesnord.cat, Calaceit
» dijous, 7 d’abril de 2011

Després de tres anys treballant-hi, les obres del remodelat Teatre de Calaceit ja es poden donar per acabades. A l’espera d’uns senzills retocs en lo cortinatge, les instal·lacions de la capital cultural del Matarranya estan finalitzades i estes se presentaran en los pròxims dies als veïns del poble a través d’una jornada de portes obertes. A més, i de cara a Setmana Santa, està previst que el “nou” Teatre de Calaceit aculli diversos actes culturals amenitzats per artistes i músics del municipi.

L’alcaldessa de Calaceit, Rosa Doménech, va subratllar que “ja tenim acabat lo Teatre, i això mos omple d’il·lusió i alegria a l’equip de govern perquè ha estat un projecte que es va començar a esta legislatura i s’ha acabat esta legislatura”. Doménech va reconèixer que “ha costat” tirar endavant lo projecte, sobretot perquè “el finançament ha coincidit en moments de crisi”. Però gràcies a diverses institucions, com ara el Govern d’Aragó, la Diputació o els Fons ZP, “hem pogut remodelar un local que estave desfasat i oferie unes condicions deplorables”.

Doménech va celebrar la finalització d’este projecte perquè “per fi Calaceit, com a capital cultural del Matarranya, pot comptar amb unes instal·lacions d’estes característiques” que podrà acollir tot tipus d’activitats culturals. Les obres de remodelació van començar al 2008 i va suposar gairebé la rehabilitació de l’edifici de dalt a baix. De fet, l’únic que s’ha mantingut han estat les quatre parets exteriors, ja que el Teatre està ubicat dintre del Casc Antic de la vila i, per tant, la façana estave protegida per Patrimoni.

Al marge de l’estructura exterior, la rehabilitació del Teatre de Calaceit ha suposat l’enderroc de les antigues instal·lacions i de totes les sales i estructura interna, i esta ha comptat amb un finançament de 1,2 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament n’ha hagut d’aportar 115.000 euros. Després d’estos treballs, lo Teatre de Calaceit s’ha convertit en un espai completament nou i distribuït en quatre plantes. A la tercera planta està albergada l’Escola de Música, la segona planta està destinada per al Hogar del Jubilado, la planta baixa és lo teatre i després ha quedat un sòtano on hi ha serveis, zona de vestuari i també un magatzem per a guardar-hi coses. A més, les instal·lacions compten ara també amb un ascensor.

Pel que fa al Hogar del Jubilado, este ha estat dissenyat en funció de les necessitats i requeriments de la gent gran del poble, i ara compte amb unes instal·lacions i uns banys adaptats. Per la seua banda, l’Escola de Música ha estat dividida en un total de sis aules que han estat insonoritzades i adaptades en funció del seu ús. En este sentit, l’alcaldessa de Calaceit va destacar que la tercera planta “s’ha convertit en un petit conservatori” i que gràcies a les aules que han sortit, “ara se poden fer de tres a quatre classes a la vegada i se rendibilitzen, per tant, les instal·lacions”.

Pel que fa al teatre, situat a la planta baixa, s’ha canviat la ubicació de l’escenari i també s’ha posat un equip de so i una il·luminació adequades als requeriments actuals. Lo teatre té una capacitat per a 120 persones i el saló de butaques serà fixe. A més, s’ha instal·lat un servei de televisió perquè en moments concrets se puguin seguir les retransmissions de partits de futbol, de carreres de motos o de Fórmula 1. Doménech va destacar, a més, que el teatre ha estat dissenyat perquè ara “se puguin fer representacions de teatre, ja que fins ara hi havie molts problemes per a fer-les”.

Més informació: | | |