Els alumnes de la ‘apertura de centros’ aprenen els secrets de la mel a Arnes


comarquesnord.cat, Vall-de-roures
» divendres, 13 de maig de 2011

Diversos alumnes del IES Matarranya que participen al programa ‘apertura de centros’ van viatjar esta setmana al Centre d’Interpretació de la Mel d’Arnes, on van aprendre tots los secrets relacionats amb este producte típic del món rural. En concret, los estudiants matarranyencs, acompanyats per tècnics del Departament de Joventut de la Comarca, van fer una estada pel municipi de la Terra Alta on van descobrir moltes coses curioses associades a les abelles, la cera i la mel.

La tècnica de Joventut de la Comarca del Matarranya, Sandra Poveda, va destacar que abans de res “vam fer una excursió pels voltants d’Arnes”, i després “mos van ensenyar les dinàmiques de treball de la mel, tota la temàtica de les abelles i mos van explicar moltes coses, com ara les diferències de les mels, los colors, les textures. Tant los alumnes com jo”, va reconèixer, “ens vam sorprendre per moltes coses associades a les abelles”.

Per exemple, Poveda va posar èmfasi en què “no sabíem de l’organització que tenen internament, del treball, i que estan les reines, les treballadores, i que cadascuna de les abelles té una feina estipulada”. Entre les curiositats que els van cridar l’atenció, estaven que una abella reina pot viure de tres a quatre anys, mentre que les abelles treballadores viuen d’un a tres mesos en funció del període de l’any. També van descobrir el seu paper clau en la pol·linització.

La tècnica de Joventut va destacar que tot i que el Museu d’Interpretació de la Mel ere petit, “mos va agradar molt. Al llarg de l’itinerari mos va acompanyar la Teresa, que després mos va fer un taller i també mos va explicar la història del museu i mos va donar a conèixer les eines antigues i actuals per a treballar amb la mel”. Els alumnes del IES Matarranya s’ho van passar d’allò més bé, i van posar fi a la visita amb un taller d’elaboració d’espelmes.

Lo Departament de Joventut de la Comarca del Matarranya està dissenyant en estos moments les últimes activitats que acollirie enguany lo programa ‘apertura de centros’, i que ha comptat amb moltes activitats al llarg del curs escolar 2010/2011. Tot i que encara no s’ha tancat lo programa per a les pròximes setmanes, l’objectiu és que hi hagi activitats fins als últims dies del curs escolar, que finalitzarà a meitats de juny.

Més informació: | |