Els Ports en Moviment considera una involució l’eliminació de les línies en valencià a l’escola


comarquesnord.cat, Vilafranca
» dimecres, 1 de juny de 2011

Davant la notícia que la conselleria d’Educació disposa d’un esborrany que contempla la implantació d’un sistema plurilingüe a les escoles que a la pràctica significarà la desaparició de la línia en valencià, Els Ports en Moviment (EPM) ha manifestar mitjançant una nota de premsa una sèrie de disconformitats

Des de Els Ports en Moviment “considerem que la implantació d’aquest model resultarà perjudicial per al sistema educatiu valencià perquè no està fonamentat en cap criteri científic i resultarà especialment perjudicial per al nostre idioma. L’esborrany de conselleria parteix del principi erroni que valencià i castellà estan en igualtat de condicions. Això és absolutament fals, com demostren nombrosos estudis. La Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), aprovada el 1984, perseguia estendre la presència social del valencià. Ben cert és que en el camp educatiu, en l’últim quart de segle s’han assolit avanços significatius, però encara així insuficients. Segons dades de l’informe De l’entrebanc a la involució, del sindicat STEPV, només un 29% de l’alumnat rep l’ensenyament en valencià, una xifra que està molt lluny del 50% que pretenia assolir la LUEV. Així les coses, l’idioma propi es troba en franc desavantatge respecte del castellà. Imposar el model trilingüe que pretén Font de Mora devaluaria la presència del valencià i significaria un retrocés respecte dels tímids avanços assolits en els últims 27 anys. Representa, en definitiva, una involució que no ens podem permetre”, asseguren.

L’esborrany per a la implantació d’un model trilingüe, segons EPM, “s’ha realitzat sense el consens que requereix una decisió d’aquestes característiques. Cal recordar que la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià va comptar amb un ampli consens social fruit de mesos de negociacions entre els agents implicats, entre els quals trobem, especialment, el sector educatiu. En aquest cas, però, el conseller Font de Mora posa sobre la taula una proposta que posa potes enlaire el sistema fins ara vigent sense que haja mediat cap tipus de negociació. Temem que aquesta és l’enèsima ocurrència d’Alejandro Font de Mora, qui en el passat ja ha demostrat la seua falta de sensibilitat cap al món educatiu. Cal no oblidar que és a aquest conseller a qui correspon la idea d’impartir l’assignatura d’educació per a la ciutadania amb un traductor d’anglés; o la d’introduir el xinés mandarí com a matèria optativa a secundària”, apunten.

El col·lectiu dels Ports diuen estar a favor de l’ensenyament en diverses llengües, “però no d’aquesta manera”, puntualitzen, ja que “les característiques del món laboral i de la pròpia societat obliguen a ampliar les competències lingüístiques dels ciutadans. Ara bé, hi ha maneres d’introduir els altres idiomes en el sistema educatiu que no passen per perjudicar la llengua vehicular. Estudis psicolingüístics apunten que l’aplicació d’un model plurinlingüe necessita que l’aprenentatge de totes tres llengües siga introduït amb criteris educatius: immersió en les llengües minoritzades; assoliment de la lectoescriptura primer en una de les llengües minoritzades; i després introducció de les altres dues llengües”.

A més, apunten que “la possible eliminació de la línia en valencià és un pas més en la destrucció de la identitat dels valencians, com abans ho van ser la demonització del terme “País Valencià”; la usurpació de Canal 9 com una televisió pública, de qualitat i en valencià; o més recentment l’eliminació del senyal de TV3. L’extensió de l’educació en valencià havia estat un dels grans èxits de l’etapa democràtica per als valencians. La implantació del model de Font de Mora suposa un retrocés que no podem tolerar”.

Per tot això, des d’Els Ports en Moviment “animem a tots els pares i mares de la comarca, però també a tots aquells que s’estimen la llengua dels valencians, a participar en la protesta” que tindrà lloc el pròxim dijous 9 de juny a Castelló.

Més informació: | | | | |

/span> comentaris

  1. Gran comunicat,a més a més de mostrar el vostre rebuig dieu el perque i doneu alternatives.

    Enhorabona.

  2. jofre, de benicarlo enllaç al seu comentari

    La veritat que es preocupant , sestan carregan les nostres senyes didentitad, me preocupa tot menys lo de tv3, crec que el colectiu de profesors i treballaors de canal 9 saurien de manifestar, yo mapunte.