Mont-roig tanca el ‘Taller de Empleo’ de patrimoni hidràulic amb uns resultats impressionats


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Mont-roig
» divendres, 17 de juny de 2011

Lo municipi de Mont-roig ha donat per acabat lo ‘Taller de Empleo’ que s’ha dedicat a la recuperació del seu patrimoni hidràulic i que ha suposat la rehabilitació i restauració de quatre espais del poble. En concret, i durant dotze mesos, els deu alumnes del ‘taller de empleo’, juntament amb un docent, un director del taller i una administrativa, s’han encarregat de la recuperació del pou àrab de Mont-roig, dels llavadors de la Font del Diumenge i els Bassiols i de la Font de les Forques. Al llarg d’este any, los alumnes també han rebut formació en matèria constructiva i de restauració.

Segons va explicar lo director del ‘Taller de Empleo’ del patrimoni hidràulic, Héctor Gisbert, “lo resultat final ha estat molt bo. Hem acabat lo projecte segons lo previst i inclús mos ha donat temps per a fer alguna cosa més d’ajuda al poble”, com l’ampliació d’algunes xarxes de subministrament d’aigua que tenien dificultats o el cementeri. Pel que fa al resultat, Gisbert va ressaltar que “la Font del Diumenge ha estat una obra molt important perquè eren los antics llavadors del poble. I tenim constància que després de que s’hagin recuperat, la gent ha anat a rentar allí una altra vegada”.

A la vegada, lo director del ‘taller’ va afegir que esta restauració ha suposat “molta feina, perquè feie molts anys que no s’anave a estes zones, la malesa els havie guanyat terreny, i ara han quedat unes obres molt ben arreglades que es poden visitar”. Allà on s’ha notat més lo canvi del abans al després ha estat “als dos llavadors. Han quedat molt majos, i ixen a partir de fonts d’aigua natural, de tal forma que tenim aigua corrent contínuament”, va explicar Gisbert. A més, va apuntar que la dinàmica de treball i l’ambient ha estat molt bo entre tots.

Lo passat dimarts 14 de juny, l’ajuntament de Mont-roig va acollir la projecció del que ha estat lo treball de restauració d’estos dotze mesos. Coincidint amb la finalització d’este ‘taller de empleo’, hi va estar present lo director provincial de Teruel del INAEM, Jesús Albesa, qui va ser l’encarregat de lliurar los diplomes acreditatius a totes aquelles persones que ha integrat este projecte. Tot seguit se va fer una visita turística pels quatre espais de patrimoni hidràulic recuperats per a després tancar la clausura del ‘taller de empleo’ amb un piscolabis.

Durant l’itinerari, l’alcalde de Mont-roig, Óscar Arrufat, va subratllar que “esta restauració té una importància molt gran. És una recuperació del patrimoni que feie anys que buscàvem i que, si no es fa a través d’estos cursos de formació, és impossible i inviable de finançar”. Arrufat se va mostrar molt satisfet pel resultat de les restauracions, i va explicar que “els alumnes senten que han fet una cosa molt important per al poble”. L’alcalde de Mont-roig també va avançar que “ara mos agradarie organitzar una ruta amb la que pugueres voltar pels diferents indrets que s’han rehabilitat”.

Més informació: | |