Sant Antoni de Padua ha estat honorat a la Vespa



comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 18 de juny de 2011

El Cicle de Rotllos i Primes per el Terme Municipal de Morella continuava aquest dissabte en el vot de Sant Antoni de la Vespa.

Els masos que integren aquest vot i per tan tenen dret sobre l’ermita de Sant Antoni son totes de la Dena i a més, el mas de Marín de la dels Llivis. Per rigorós torn, cadascun dels 22 masos que integren el vot s’encarreguen d’organitzar la celebració, i en aquest cas li pertocava a la Masia Querol. Deu eren els majorals per tant, per que 10 son els germans que comparteixen la titularitat d’aquest mas. Ells s’han fet càrrec de netejar l’ermita, de buscar al capella, que en aquest cas també era de la família, i de repartir panoli.

La proximitat de esta ermita a les poblacions de Cinctorres i Forcall fa que també siguen molts els veïns de estos pobles els que participen en la celebració, però enguany com coincidia en la Fira de Forcall, d’aquest poble no hi havia massa gent. Unes 150 persones han assistit a la celebració religiosa, i després han estat obsequiats en una pesseta de panoli. Després els membres del vot s’han reunit en la sagristia de l’ermita per tal de parlar de la situació de la Dena, dels problemes de l’ermita, i de d’altres qüestions.

En aquestes cites encara perviuen les tradicions, també aquelles que afecten a la participació de la dona. Així els membres del vot són homes, i són ells els que entren primer al refresquet. Fins que no s’alcen, les dones no poden entrar, i per suposat no tenen veu tampoc en la reunió del vot.

Al terme de Morella Sant Antoni de Padua s’honora a la Dena de la Vespa i a la de Morella la Vella. Aquest darrer, però, enguany no s’ha celebrat per falta de majoral.

» VÍDEO: Rotllo de Sant Antoni de La Vespa

Més informació: | |