La Dena de la Vespa i Morella la Vella honoren Sant Antoni

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 15 de juny de 2013 .
Etiquetes: , ,

El Cicle de Rotllos i Primes pel terme municipal de Morella continuava aquest dissabte en les ermites baix l’advocació de Sant Antoni de Pàdua. Dos cites teníem: la del vot de la Vespa, i la de Morella la Vella. Aquesta darrera es fa sols si hi ha alguna promesa, i enguany eren dos les famílies que han donat rotllo en aquesta ermita. Fins 1966 varis masos de la Dena de Morella la Vella i de la Primera del Riu tenien vot en aquesta ermita, i cada any dos majorals, per torn, es feien càrrec del repartiment del rotllo. Actualment sols és per promesa o per voluntat que es done pa beneit. L’ermita ací és tant menuda que sols és capaç per a guardar el sant i algunes flors. La missa per tant és una missa de campanya. Des d’allà d’alt es divise bona part de la comarca i és tot un espectacle passejar pels boscos que recorren eixe tram del terme morellà que guarda constància d’haver estat habitat des de temps prehistòrics.

A Sant Antoni de la Vespa, es continua el vot establert en el que participen uns 25 masos: tots els masos de la Dena de la Vespa i a més, el mas de Marín de la dels Llivis. La proximitat d’esta ermita a les poblacions de Cinctorres i Forcall fa que també siguen molts els veïns d’estos pobles els que participen en la celebració. Pot ser per eixe motiu enguany també eren varis els capellans en concelebrar la missa, el de Morella i el de Cinctorres.

L’ermita de Sant Antoni de la Vespa, construïda en el s.XVI, està a la vora del riu Calders, que enguany encara porta una miqueta d’aigua a aquestes alçades de l’any. Per arribar a l’ermita cal travessar-lo xafant unes gruixudes pedres ben assentades. No obstant, alguns no han medit be, i la pressa per arribar tard els ha fet mullar-se els peus. Dins poca llum, al no hi haver electricitat. La pau, i la fresqueta del menut temple, contrasta en el bullici i calor que hi ha fora.

En moltes parts d’aquest ermitori és com si no hagués passat el temps, entre d’altres qüestions per que no fa massa anys, va tenir una xicoteta restauració. I encara que la llum és poca, les pedres de canto del terra, de seguida crident l’atenció.

Acabat l’ofici, és el torn d’acomplir amb el ritual. El majoral, el mas de Peteix, reparteix el pa beneït, que ací és panoli. Durant molts d’anys, quant el panoli tenia que ser transportat per matxos anant per camins no massa bons, sempre aplegava desfet pel que es donava un cullerada de panoli. Ara donaria més feina ratllar-lo per donar-lo desfet que obsequiar una peça com es fa. Aquesta és una de les feines del majoral, però no la única.

Aquesta part del terme de Morella, encara aguanta amb prou població. Quasi tots els masos es treballen, encara que no a tots es viu. L’any no s’ha portat malament en l’apartat meteorológic i ara es demana que la collita, que no serà roïna, no pateixi cap pedregada. Aquesta jove parella, del mas de Peteix, ha continuat enguany la roda marcada, renovant la promesa que feren un dia els seus avantpassats.

Més informació: | |