L’Ajuntament de Vilafranca constitueix de manera oficial l’arxiu històric de la localitat


comarquesnord.cat, Vilafranca
» dilluns, 12 de setembre de 2011

L’Ajuntament de Vilafranca crearà un Arxiu Històric. Així ho ha proposat l’alcalde de la localitat, Óscar Tena, quen ha realitzat l’anunci en el ple ordinari de setembre. Tena ha indicat que l’arxiu comptarà amb tota la documentació escrita, visual, audiovisual que es conserva referent al municipi. L’arxiu tindrà la seva ubicació física a les dependències de l’edifici gòtic de l’Ajuntament. El consistori el diferenciarà de la biblioteca municipal. A l’arxiu es conservarà tota la documentació històrica de la població, llibres i publicacions que parlen del municipi, fotografies, documents audiovisuals … El consistori nomenarà un encarregat de la seva gestió al mateix temps que destinarà personal per al seu manteniment, ordre i actualització.

L’Ajuntament de Vilafranca s’ha posat en contacte amb l’Arxiu Provincial, dependent de la Diputació, amb l’objectiu de rebre assessorament en l’ordenació dels documents. Recentment un especialista contractat 9 mesos pel municipi es va encarregar de realitzar una primera ordenació de la sala on s’habilitarà de manera oficial l’arxiu. Així mateix, fins a finals del proper mes d’octubre hi haurà personal específic destinat a la recopilació i ordre de la informació. Un cop tractada la documentació i informatitzada s’aniran afegint els documents que vagin arribant. L’alcalde ha fet una crida perquè “tots els que puguin tenir documentació històrica de Vilafranca puguin cedir, donar-o facilitar una còpia a l’arxiu”. Un cop constituït de manera oficial l’arxiu quedarà obert als estudiosos o investigadors que necessitin consultar documentació sobre Vilafranca. A més l’alcalde ha informat sobre la digitalització dels documents municipals que es conserven en suport paper.

» Aportacions
La proposta ha estat ben rebuda per tots els grups polítics de l’Ajuntament de Vilafranca que han votat a favor de la iniciativa. En aquest sentit des Plataforma-Compromís, l’edil Javier Prats ha proposat la realització d’un arxiu de la memòria oral del municipi, incloent una dotació pressupostària per al 2012. Des del PP el regidor Jaume Vives ha proposat la inclusió d’aspectes monogràfics com la matança o les tasques del camp.

Més informació: |