Lo IV Mercat del Món converteix Fontdespatla en un poble multicultural



comarquesnord.cat, Fontdespatla
» dimecres, 7 de desembre de 2011

Lo passat diumenge 27 de novembre, les instal·lacions del Cúbic de Fondespatla van acollir la celebració de la IV edició del Mercat del Món organitzat pel Departament de Joventut de la Comarca del Matarranya. En esta edició, a més de la tradicional fira d’entitats i tallers per a tots los públics, la jornada també es va realitzar una mostra de dolços típics del Matarranya i es va presentar el calendari 2012 de la Comarca del Matarranya, basat en los plats tradicionals del territori.

Ja des de primera hora del matí, van ser molts los veïns i visitants del Matarranya los que es van apropar fins Fondespatla per passejar pels diferents estands que conformaven la part més firal del Mercat del Món. “La veritat és que estem molt contents de la participació de la gent, tant pel matí com per la tarde”, va dir Sandra Poveda, tècnica de joventut de la Comarca del Matarranya. Com en edicions anteriors, entre els expositors se podien trobar productes típics, joguets, roba i altres coses característiques dels diferents països i territoris del planeta.


“Los participants porten productes típics, roba, fan pastes típiques..”, va afirmar Poveda, que fa defendre que esta jornada té com a principal objectiu que “sigue un dia de convivència cultural, que tots estiguem junts, que la gent pregunto i que conegue altres cultures”. Dins la mostra també es van poder trobar expositors d’entitats més dedicades a l’àmbit social, com serie el cas de Afedaba que va “intentar donar a conèixer la nostra feina i també la malaltia de l’alzheimer”, va assenyalar Marisol Guerrero, presidenta de l’entitat.

A més de la mostra, los visitants també vam poder participar en los diferents tallers com lo de joguets tradicionals, lo de bijuteria o el de percussió africana, entre altres, que es van realitzar durant tot lo dia. De fet, en esta edició la gran participació tant de xiquets com d’adults en los taller, va fer que les persones encarregades del taller necessitaren ajuda. “Al taller de joguets i al de bijuteria van haver-hi un número tan gran de participants que vam haver d’anar les antenes informatives a ajudar a la persona que estave fent los tallers”, va explicar la tècnica de joventut.

Cal destacar que en esta IV edició del Mercat del Món van participar les associacions del territori. D’esta forma, los que se van apropar fins al Cúbic van poder conèixer una mostra dels dolços típics del Matarranya elaborats per persones dels diferents pobles. També, aprofitant la cita, lo Departament de Cultura de l’ens cultural, va presentar el calendari comarcal 2012 realitzat a partir de les fotografies dels plats típics del territori que es van mostrar en les jornades culturals 2010.

Finalment, cal destacar que tant l’organització com los participants i els visitants se van mostrar molt satisfets de com se va desenvolupar la jornada. Així, Poveda va destacar que “cada any participe més gent, i a més, molts dels expositors durant la jornada mos pregunten si l’any vinent lo farem e inclús mos proposen algunes activitats”. Per la seua part, Carmen Agud, alcaldessa de Fondespatla, va explicar que “des del poble estem molt contents. La gent d’aquí ha participat moltíssim, l’AMPA, totes les associacions, i dones a nivell personal; tots hem participat fem crespells, rotllets, mistela…. La veritat és que estes coses són molt positives per a convocar a tots los pobles, és un moment d’unió i de promocionar el Matarranya”. Per últim, los expositors també van manifestar la seua satisfacció. “Mos encante este mercat, tant pels pobles que l’acullen, com per l’ambient de l’organització i la gent que participe”, va sentenciar Yanka Mijhailova, de l’Associació Russa Arka.