Lo Govern d’Aragó cense el nombre de cabres hispàniques que hi ha al Matarranya


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Matarranya
» divendres, 16 de desembre de 2011

Agents de Protecció de la Natura del Govern d’Aragó, dependents del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, han iniciat els censos simultanis que anualment s’efectuen per conèixer amb més exactitud la distribució i el nombre poblacional de cabra salvatge, espècie salvatge que en els últims anys s’està expandint per nous territoris des de la Reserva de Caça dels Ports de Beseit i que passe a ocupar àrees naturals agrestes de serres, penyals i roquissars de la meitat sud d’Aragó.

Los censos realitzats, un dels quals afecte els pobles del Matarranya, permeten conèixer millor estes poblacions en expansió i també fer un control poblacional de l’espècie davant possibles danys als cultius llenyosos, vinyes i camps d’ametllers. Fa uns dies se va veure un grup de set cabres al llindar de la població de Pena-roja. Entre novembre i desembre comence l’època de zel de la cabra, on los mascles de gran cornamenta es reuneixen en grups familiars, acompanyats de les femelles i d’altres mascles amb els que es barallen i disputen la supremacia.

Al sector del Matarranya, l’evolució i presència de la cabra és molt similar a la del conjunt de la Reserva dels Ports de Tortosa i Beseit, amb un lleuger descens en els últims anys, però una població propera als mil exemplars, sent los termes municipals de Beseit i Pena-roja els que tenen una major presència de l’animal. L’expansió de la cabra pel Matarranya ha coincidit també amb l’expansió des del nord del cabirol (corzo), que cada cop és més vistosa als boscos de La Ginebrosa i als termes de Fórnols, Valljunquera i Massalió.

Més informació: