Una reflexió al voltant de l’Alzheimer reuneix més de 100 persones a l’Ajuntament de Morella


Etiquetes:



comarquesnord.cat, Morella
» dissabte, 17 de desembre de 2011

El programa cultural “Cita a Morella” ha tornat a la ciutat amb una Sala de Justícia plena de gom a gom. Esta ha sigut la tercera trobada d’enguany amb personalitats d’importància dins de les distintes arts o la formació. Després dels actes amb l’escriptora Alicia Giménez Bartlett i amb el director general de Formació Professional, Miquel Soler, el programa ha continuat amb el periodista i cineasta, Albert Solé Bruset.
L’acte l’encetava la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Morella, Maria Rallo, presentant als altres dos components de la taula. El president de l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Castelló, Emili Marmaneu; i el propi Albert Solé.

Continuava el president de l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Castelló, Emilio Marmaneu. Este feia una encertada referència al que anomena “síndrome de la veïna”, és a dir, les crítiques d’alguns insensats a aquells que deixen als malalts d’alzheimer en centres especialitzats. També destacava la importància que té tractar als malalts d’alzheimer en centres destinats a esta important tasca.

Després, Albert Solé Bruset, fill del polític Jordi Solé Tura, parlava de la creació del seu documental “Bucarest, la memòria perduda”, en el qual realitza un exercici per a recuperar els seus records en el seu lloc de naixement i, reconstruir la vida de son pare, oblidada per ell a causa de l’alzheimer.

En eixe moment, es projectaria l’audiovisual que va obtindre el premi Goya al millor documental, entre altres molts guardons, l’any 2009. Una narració al voltant del patiment dels familiars de Jordi Solé Tura mentre la malaltia de l’alzheimer anava avançant.

Després de la projecció, arribava el moment del col·loqui. L’alcalde de Morella, Ximo Puig, agraïria la presència tant a Albert Solé com a Emili Marmaneu i faria un apunt a la relació que uneix inseparablement la figura del polític Solé Tura amb la ciutat de Morella.

Un col·loqui al voltant de l’alzheimer seguiria amb esta interessant “Cita a Morella”. Albert Solé contestava a les preguntes dels assistents. Un veí de Morella preguntava si els malalts amb esta terrible dolència deuen o no ser sabedors que la pateixen.

Tancava l’acte l’Alcalde de Morella, Ximo Puig, que afirmava que l’alzheimer és una de les malalties més cruels que existeixen i que és important comptar amb professionals i amb mitjans que puguen fer la vida més fàcil a aquells que malauradament la pateixen. Esta “Cita a Morella” també ha servit per a conmemorar l’any 2011 com a l’any internacional de l’alzheimer.

Més informació: