Castell de Cabres continua sofrint els efectes de l’onada de fred i continuen sense aigua corrent per culpa del gel


Etiquetes: , ,



comarquesnord.cat, Castell de Cabres
» dimarts, 14 de febrer de 2012

El poble amb menys habitants de la Comunitat Valenciana, Castell de Cabres, és el que més està patint els efectes del l’onada de fred siberià que sembla comença a remetre. Aquest dilluns s’han complert deu dies dels primers problemes amb els dipòsits per les gelades i des de fa una setmana no tenen aigua corrent. Unes vuit persones són les que conviuen dia a dia en el petit municipi dels Ports, intentant aguantar els efectes del temps com poden. Des de principis de mes, les temperatures mínimes han tingut registres negatius, amb el registre més baix que va aplegar a -12º. Mentre que les màximes han tingut una mitjana d’uns zero graus. La mínima de la matinada del dilluns va ser de -9º. A més, la neu registrada diumenge passat 5 de febrer encara no ha desaparegut completament en els carrers i voltants.

Açò ha produït gelades importants que van afectar de forma creixent als dos dipòsits de la localitat. El primer a fallar va ser el dipòsit principal que va deixar sense aigua als veïns de la part alta, mentre que la continuïtat de les baixes temperatures va afectar també a l’altre dipòsit en el qual es van congelar les conduccions que encara funcionaven. L’alcaldessa, Mari Pau Querol, assenyala que “no coneixem l’abast dels problemes i fins que no tornen a pujar les temperatures no podrem avaluar els danys per a saber si hi ha alguna rebentada en les canonades”. Les bombes dels dipòsits estan avariades i estan a l’espera que arriben peces de recanvi i que puga tornar a fluir l’aigua “veurem si l’esglai general no és gran quan comprovem els efectes” indicava l’alcaldessa.

La xarxa pública d’aigua per això no funciona. De totes maneres, les persones que viuen a Castell de Cabres expliquen en la seua majoria amb un dipòsit particular que serveix per a anar aguantant d’una mitjana d’uns 500 litres. El propietari del bar-restaurant L’Espiga, l’ex-alcalde José Ramón Segura, és un dels previsors “per a un establiment com el meu tinc reserves suficients per a no patir els efectes d’un hivern com aquest”. Amb ell vam recórrer el poble per a conèixer els efectes del gel “el pou aguanta i alguns veïns agafen aigua d’ací amb un poal que deixem fora per a comprovar com evoluciona el fred”. L’última matinada es va congelar per complet l’aigua i va deixar una curiosa forma de glaçó gegant. En una de les fonts exteriors ni amb un destral es podia partir el gel “té un grossor considerable, encara que recorde que quan era xiquet encara la vaig veure amb una major capa que la cobria totalment congelada” indicava Segura. En el dipòsit de la part alta es podia comprovar com el gel tenia una capa d’uns tres dits que es podia anar trencant molt poc a poc amb un bastó “tot el dipòsit està creuat amb gel i portem així massa dies” incidia José Ramón Segura. Fent números, el propietari creu que “feia anys que no passava perquè portàvem uns quants hiverns suaus, però açò ha passat més vegades com l’any 2005, amb canonades congelades que ens deixaven sense aigua, per la qual cosa no és extraordinari, cal recordar el lloc en el qual estem perquè en el nostre poble els hiverns normals són durs”.

Un dels veïns que més problemes està tenint és el propietari del Mesón La Vila, Xavier Queralt, que no té aigua en el seu establiment “estic obligat a fer viatges amb aigua des de la meua casa, amb garrafes de 25 litres, esperant que surti el sol per a acumular aigua” apuntava el veí que creu que “açò va per a llarg”. L’única solució que tenen és recórrer a antics usos “sóc dels quals vaig als dos pous en la plaça i l’escola i agafe l’aigua allí” informava Queralt que posava com a exemple una cosa bàsica com el dutxar-se “ho faig el just, havent d’utilitzar poals amb aigua calenta i gastar el mínim d’aigua possible”. Una altra solució que adopten alguns veïns és traslladar-se a altres pobles “els que tenen familiars en pobles com Morella o La Sénia van a les seues cases i es dutxen” comentava Queralt. Un hivern dur el que s’està vivint “sobretot perquè són molts dies seguits i es fa molt pesat, però amb paciència perquè és el que hi ha” concloïa Queralt.

» Fotogaleria (14/02/2011): El gel afecta al servei d’aigua potable de Castell de Cabres

Més informació: | |