L’auditoria a ‘Calaceit Activa’ pose de manifest un deute de més de 135.000 euros

comarquesnord.cat . Calaceit . dilluns, 12 de març de 2012 .
Etiquetes:

Lo passat dijous 8 de març, l’ajuntament de Calaceit va celebrar un ple extraordinari on se van donar a conèixer els resultats de l’auditoria feta a la Societat ‘Calaceit Activa’. Segons este document final, l’entitat té un endeutament total de més de 135.000 euros i ha fet diversos “procediments irregulars” durant los darrers anys, tal i com va explicar l’equip de govern municipal al ple extraordinari.

Lo saló de plens de Calaceit es va omplir de veïns en motiu de la celebració d’una sessió plenària en la que l’únic punt del dia ere donar a conèixer la situació de la Societat ‘Calaceit Activa’. “Lo públic va omplir la sala. Vam fer l’exposició de l’auditoria, es va llegir, i posteriorment se van debatre diferents punts”, va explicar l’alcalde del municipi, Josep Maria Salsench.

Segons lo document, hi ha tot un seguit d’anomalies en lo funcionament de la societat. L’auditoria es va dividir en dos grans parts o sectors. Per una banda, la part legal i per altra, la part financera. En relació a la primera, segons va explicar Salsench, “es posa de manifest que hi ha una sèrie d’irregularitats, que tenen que veure en que sempre s’han adjudicat les obres a un mateix contractista, també que s’havien contractat dos dies abans de l’entrega oficial de l’obra o que s’havien partit los contractes per no haver de fer un concurs públic, entre moltes altres coses que hi ha i que intentarem que la gent conegue”.

» Venda d’unes finques que no eren propietat seua
En referència a les finances de l’entitat, lo document expose que actualment lo deute de ‘Calaceit Activa’ supere els 135.000 euros. En este sentit s’ha d’aclarir que una part del deute és degut a la venda d’unes parcel·les de les que l’ajuntament no ere el propietari i que ara supose que s’ha de tornar la part avançada de la venda (uns 60.000 euros). “La societat ‘Calaceit Activa’ va fer una venda d’unes parcel·les de les que no ere propietària per 101.000 euros més iva, i se va cobrar el 50 per cent. Ara s’ha d’ingressar al contractista 60.000 euros més l’iva d’aquella factura”, va aclarir l’alcalde de Calaceit.

Per una altra part, la justificació de una fase de les obres del polígon es va realitzar fora de termini, per la qual cosa l’ajuntament va perdre uns 25.000 euros de l’ajuda total, segons expose el document. D’esta manera, “entre estos 25.000 mil euros, los més de 50.000 que hem de reclamar a Hisenda, més lo que hem de tornar de les vendes de les parcel·les, mos comporte un desequilibri financer que supere els 135.000 euros”, va afirmar Salsench.

» Tècnics i treballadors que no figuraven en la societat
Estes són les línies generals que expose l’auditoria presentada en la sessió plenària. Si bé, segons Salsench, “hi ha més irregularitats. Se feien los contractes sempre al mateix, no hi ha cap classe de factura de tècnics, ni treballadors, ni arquitectes, perquè no hi figuren a la societat. I també està el tema de que fins que jo, com a alcalde, no vaig entrar a la Societat com a president i conseller delegat, no mos vam facilitar cap classe d’informació. I això va ser a l’octubre, és a dir, uns quants mesos després d’entrar a l’ajuntament”.

Finalment, Salsench va voler deixar clar que, per una banda, i una vegada coneguda la situació financera de la Societat, l’actual equip de govern ha decidit mantindre-la inactiva mentre intente solucionar els diferents problemes econòmics que té pendents. I per altra banda, l’alcalde de Calaceit va recordar que “l’auditoria és pública, està a l’ajuntament i qualsevol persona pot consultar-la. I a més, complint los terminis legals, intentarem traslladar a tots los interessats una còpia de les conclusions de la mateixa”.

Més informació: