Amb la “Trencada de l’Hora” a Morella i el diumenge de Rams comença la Setmana Santa

Amb el diumenge de Rams s’enceta la Setmana Santa, que guarda a la comarca dels Ports una sèrie de costums i tradicions, encara que pel camí també són moltes les que s’han anat perdent.

Alguns padrins continuen regalant els rams de palma trenada als fillols, però cada cop s’en veuen menys. Les rosques continuen tenint bona parroquieta, i moltes cases encara en fan de tapades, salades i dolces, per a les berenes de Pasqua. La més espectacular és la que continuen fent els veïns de Castell de Cabres en el forn del poble. Però la mona, més de terres catalanes, està guanyant terreny molt apressa.

Les processons, s’han mantes les més arrelades i tradicionals, altres s’han deixat de fer. A Morella, per exemple, ja fa alguns anys que per falta de gent es va deixar de fer la de diumenge de Rams; no obstant, es cert que han reviscolat les de dijous i divendres empentades per la Confraria de les Vestes. La Confraria dels Dolors, coneguda com de les Vestes, quins estatuts estan datats en 1864, té com a finalitat “donar realç i esplendor a les processons de Setmana Santa” per a conservar, arrelar i propagar aquestes tradicions, i és el que continuen fent els hereus d’aquesta costum. Enguany tornen a fer una crida, per que falta una persona per poder completar la processó del Dijous, la dels Misteris, on a través de 65 símbols es repassa de forma completa el passatge de la Passió de Jesús.

Al voltant de la Pasqua també s’han perdut alguns jocs i costums, com la Solispassa. Es feia a molts pobles de la comarca, i de fet hi han referencies escrites en els “Retalls de Vida” de Domi Pastor a Morella, “la desapareguda Solispassa de Vilafranca” de Rafael Monferrer, o “Forcall. Lugares, Gente, Historia” de Carmen Ferrer i José Sabater. La solispassa, era com un joc en el que participaven els xiquets del poble i el capellà. Es beneïen les cases del poble i es recollien almoines, però a les portes tancades es podia pegar una bona maçada. Aquest recorregut s’acompanyava per cançons populars: “porta oberta, bona coberta. Porta tancà, bona maçà”, “angelets del cel que menjareu a Pasqua?. Ous, caragols i fulletes de carrasca”. Ous, ous, truita i pa; bastonades a l’escolà”… En algunes zones, la Solispassa també es feia pel terme, i el capella anava a purificar els masos que l’obsequiaven amb almoines.

Hem perdut alguns costums, però també hem incorporat tradicions que ens arriben del veïnat de Terol, com les tamborrades. El grup de Bombos i Tambors, s’ha fet a muntó nombrós a Morella. Ells són els que pregonaran la Setmana Santa amb els seus instruments aquest mateix divendres, i els que amb la seva participació, han conferit encara més solemnitat a les processons

Més informació: | | |