La Diputació liderarà el desenvolupament de la biomassa a la província com a combustible més econòmic i sostenible

comarquesnord.cat . Castelló . dimecres, 9 de maig de 2012 .
Etiquetes: , , ,

L’àrea de Medi ambient de la Diputació de Castelló, coordinada pel diputat Mario García, ha assumit el compromís de promoure el desenvolupament de la biomassa a la província, com a combustible no fòssil més econòmic i sostenible, a través de l’assessorament dels tècnics del Centre Provincial d’Energies Renovables (CPER).

Així ho ha anunciat García en la jornada sobre Biomassa, que ha impulsat la institució provincial amb la col·laboració de l’empresa d’energies renovables Thunderin i la Asociacíon d’Empresaris Turístics Ashotur, i en la qual van participar més de 60 representants empresarials i dels ajuntaments de Castelló.

“La Diputació està asseient les bases d’una col·laboració entre els emprenedors que s’aventuren amb la valorització energètica de la biomassa i potencials clients com són les entitats locals així com les instal·lacions hoteleres”, ha assenyalat el diputat provincial.

La biomassa és la matèria orgànica originada en un procés biològic, espontani o provocat, que es pot utilitzar com a font d’energia. Es tracta d’un combustible sostenible, alternativa als provinents dels materials fòssils, molt més econòmic i sense dependència de les variables de preu que sofreixen els derivats del petroli.

Mario Garcia també ha explicat que “aquest canvi de combustible genera un augment de la demanda de calderes, d’instal·ladors, d’empreses de manteniment i de preparació de la matèria primera. És a dir, ocupació per a la província de Castelló”.

Amb la utilització de biomassa per proporcionar calor tanta a habitatges com a edificis municipals no solament es redueixen les emissions de CO2 sinó que s’aporta solució a la gestió de residus forestals, evitant la crema d’una matèria primera tan valuosa com és la llenya. Així, els agricultors podran ser recompensats econòmicament per portar les matèries primeres a les plantes de tractament, sense malgastar-les.

“El nou pas a donar per la Diputació va a ser realitzar una planificació a nivell provincial amb tal de recopilar tota la informació, amb dades objectives, sobre la implantació d’aquest tipus de combustible i la gestió dels residus forestals perquè sigui útil per a tots els municipis,” ha detallat García.

cal recordar que des de l’àrea de Medi ambient de la institució provincial s’estan duent a terme altres iniciatives sostenibles com la campanya ‘Si + reciclis, – paguis’, que permet bonificar a aquells ciutadans que més reciclin a través dels ecoparques, tant fixos com a mòbils que recorren els pobles de Castelló.

Aquesta acció provincial és la primera a Espanya que fomenta la recollida selectiva en origen i premia els esforços de tots els veïns del consorci del pla zonal 1, que comprèn 49 pobles del nord de la província.

Des de la seva inauguració, en 2009, milers de persones visiten cada any el CPER, per conèixer les diferents fórmules per estalviar energia, les modalitats d’energies renovables, la reutilització de l’aigua o el funcionament de les plaques solars. A més, aquesta instal·lació 100 % sostenible permet participar als estudiants, jubilats o persones discapacitades en els tallers d’educació ambiental.

Més informació: | | |