Chunta considera que els pobles menuts són “exemple d’eficiència i austeritat”

comarquesnord.cat . Matarranya . dijous, 24 de maig de 2012 .
Etiquetes: , ,

Les Corts d’Aragó debaten una iniciativa de Chunta per rebutjar l’agrupació o supressió de municipis que ha estat presentada pel diputat Gregorio Briz i el portaveu d’aquesta formació a l’Ajuntament d’Osca, Luis Gállego. En una proposició no de llei, Chunta s’oposa a qualsevol mesura que pretengue l’agrupació o supressió de municipis d’Aragó i insta el govern aragonès a que defense l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Administració Local, traslladant al govern central aquest rebuig rotund.

Segons va recordar Briz, l’Estatut d’Autonomia d’Aragó, en l’article 82.3 “garanteix als municipis l’autonomia per a l’exercici de les seues competències pròpies i la defensa dels interessos de la col·lectivitat que representen”, i l’article 71 estableix en l’apartat sisè, com a competència exclusiva de la Comunitat Autònoma d’Aragó, “l’organització territorial pròpia de la comunitat”.

A la vegada, Briz va afegir que Aragó té “molts pobles, alguns dels quals ja estan agrupats sota un mateix ajuntament”, una singularitat que va ser, precisament, el motiu per a la creació de l’organització territorial en comarques, amb l’objectiu de pal·liar les dificultats per la prestació de serveis per part dels municipis més menuts. Lo diputat va demanar al govern d’Aragó que si segueix entestat a que sobren administracions “posi el punt de mira en les diputacions provincials”, segons apuntà en un comunicat.

. Discriminació contra els pobles

Per la seua banda, Luis Gállego va indicar que el 70 per cent dels municipis d’Aragó tenen menys de 500 habitants, i les mesures que pretén el govern central no suposarien un estalvi perquè aquests petits municipis són, en general, “un exemple d’eficiència i austeritat, cosa que no es pot dir dels grans”. Segons la seua opinió, el municipi d’Osca, que compta amb vuit nuclis de població, és “un exemple de discriminació que pateixen els pobles que estan agrupats sota un mateix municipi”.

“A més d’un error, suposen una falta de respecte a la nostra identitat territorial”, de manera que cal defensar la proximitat dels serveis al ciutadà per assegurar la seua eficàcia, ja que quan un ajuntament desapareix, “és el primer pas per al retrocés d’un poble”, va concloure.

Més informació: | |