Els veïns de Ràfels aprenen els secrets meteorològics en la seua Setmana Cultural

comarquesnord.cat . Ràfels . dimarts, 14 d'agost de 2012 .
Etiquetes: ,

Pocs dies abans de que comencessin les seues Festes Patronals, Ràfels va celebrar la seua Setmana Cultural, unes activitats en les que enguany han tingut molt de protagonisme els fenòmens meteorològics. De fet, la gestió del Jardí Botànic va portar a Jordi Mazon, expert en meteorologia i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), qui va oferir tot un seguit d’experiments físics per als xiquets associats al món del temps i una xerrada on va explicar els secrets per saber quin temps farà a través dels núvols. Unes activitats que van atraure a força públic.

Segons apuntà Pepa Nogués, de Guies dels Ports, “la veritat és que la gent ha respost molt bé i s’ho ha passat molt bé, que és el més important”. Nogués va recordar que “cada any, dintre del Jardí Botànic de Ràfels, es fan activitats dintre de la Setmana Cultural. I en ella, enguany primer de tot vam fer unes manualitats, i que va consistir en fer un arbre utilitzant plantes aromàtiques. I com totes les plantes eren aromàtiques”, aquesta manualitat “era un ambientador estupend”. L’arbre estava compost de llorer, claus, nou moscada, lavanda, romer, timó i també poliol, orenga i fonoll, entre altres.

Ja de cara al dimarts 7 d’agost, Jordi Mazon va prendre el testimoni. “Vam fer l’activitat a la piscina, i els experiments meteorològics van ser molt divertits”. Mazon va fer uns quants experiments. Entre ells, va agafar un got, el va omplir d’aigua i després el va cobrir amb un full de diari. “Aleshores, li dones la volta al got i l’aigua no cau”. Això “es deu a la pressió de l’aire”, i a partir d’aquestes experiències explicava els fenòmens del temps. Al final del taller per a xiquets, “cadascú es va fer un submarí amb productes reciclats, i el van poder provar a la piscina”.

Aprofitant l’estada de Mazon, la Setmana Cultural de Ràfels va acollir una xerrada dirigida a tot el poble i que consistia en “saber quin temps farà a través dels núvols”. Pepa Nogués va dir que “ens va sorprendre molt perquè tots els núvols es poden agrupar en deu tipus, i a partir d’aquí, vam descobrir quins porten aigua, si són de tempesta…” Tot això es va lligar després “amb les dites populars sobre el temps, com ara ‘Cel rogent, pluja o vent’. Va ser molt divertit”, va prosseguir Nogués, qui va remarcar que “al final Mazon ens va regalar un bisó de núvols”.

Més informació: |