2012, baby-boom a Morella

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 28 de desembre de 2012 .
Etiquetes:

Més de cent cigonyes van visitar Morella pel Sexenni durant el seu viatge migratori convertint-se en la metàfora perfecta per demostrar que aquest 2012 era especial. Feia anys que no s’albiraven aquestes aus a la capital dels Ports. Van encertar la visita. El municipi ha viscut un autèntic baby-boom amb el naixement de 35 nous morellans i morellanes, doblant la mitjana de les últimes dues dècades. Per posar un exemple, el passat 2011 van néixer 18 i el rècord des de 1995 l’ostentaven els anys 1996 i 1998 amb 24. La xifra més baixa va arribar en 2001 quan solament es van viure nou naixements.
 Amb les xifres a la mà, les 20 xiquetes i els 15 xiquets d’aquest any que som a punt d’acomiadar són molt significatives. Els motius són complicats d’explicar. Molts podrien pensar que és per ser any de Sexenni. Els nascuts aquest 2012 tindran l’honor de ser Torneros d’ací a 18 anys en les 56 festes sexennals, en un 2030 que encara queda molt lluny. Però aquest argument es trenca en comprovar que fa sis anys les xifra va ser de 16 naixements i l’any 2000 de tan sols 13.

Unes estadístiques que, a més, arriben en plena crisi, situació que no ha frenat l’afany per tenir xiquetes o xiquets dels morellans. Entre les dades, destaquen que han nascut dues parelles de bessons i la joventut dels nous pares. Molts primerencs, però uns altres ja tenien experiència a tenir fills.

El Jutge de Pau i encarregat del Registre Civil en el municipi, Enrique Querol, porta set anys en el càrrec i ha realitzat nombrosos estudis sobre la demografia morellana. Mai s’havia trobat amb una situació similar. No és l’ocasió, ni molt menys, amb més naixements “antigament, com en 1900 van arribar a néixer gairebé 300 nens, i en la dècada dels 70-80 la mitjana era major de 30” indicava Querol. El més estrany és com s’ha trencat la tendència dels últims 20 anys en els quals l’oscil·lació de naixements no era molt alta “encara que del 2001 al 2002 es va produir un augment de 14 xiquets, el normal era que la variació estigués entorn dels 5 naixements de més o de menys. Aquest 2012 estem parlant de 17 de diferència respecte a la xifra anterior” apuntava el Jutge de Pau. Unes xifres que no han anat acompanyades de matrimonis “aquest any solament hem registrat quatre noves parelles oficialitzades”, mentre que les defuncions “han estat les normals, amb 31 sense comptar les que s’hagin pogut produir fora de la localitat”.

El fenomen d’augment de la natalitat ha portat a les noves mares, al costat d’alguns pares, a organitzar tallers en els quals parlen de la seva nova experiència en la vida. El Centre Jove és el lloc escollit per desenvolupar-los. D’altra banda, és habitual escoltar el soroll dels carros pels carrers de la localitat. Un dels alleujaments que tindran els nous pares serà que els seus fills tindran la guarderia gratis. Des de l’ajuntament de Morella es continua sufragant les despeses d’aquest servei educatiu que en pocs mesos haurà de reforçar la seva infraestructura i, possiblement, pujar el nombre de professors, per acollir als més de trenta nous alumnes.

Més informació: