El sud del Matarranya es desperta dijous amb els pobles i el monte tot enfarinat

comarquesnord.cat . Pena-roja . dijous 24 de gener de 2013 .
Etiquetes:

El centre-sud del Matarranya s’ha despertat aquest matí amb una nevada de dos dits que ha sorprès a molts dels seus veïns. La precipitació en forma de neu, que va començar a descarregar a partir de les onze i mitja de la nit d’ahir, ha deixat unes postals hivernals a la serra del Matarranya que bé han servit per a traure les càmeres de fotos o per a fer els primers ninots de neu a la vora de casa. Els xiquets d’escoles de Pena-roja o Mont-roig tampoc han desaprofitat l’ocasió per a tirar-se les primeres boles de neu de l’any.

Fins dos dits de neu s’han acumulat als carrers dels municipis del sud del Matarranya, afectant sobretot a Ràfels, Mont-roig, Torredarques, Pena-roja, Fórnols i Fontdespatla, encara que a la serra ha arribat a caure el doble. Una neu que es tradueix en uns 15 litres de precipitació i que ha enfarinat punts emblemàtics de la serra com la Tossa de Pena-roja, Tossal d’Encanader, les Roques del Masmut, la Cogulla o la Serra Molinera, que oferia una imatge molt bonica.

. Treball des de primera hora

Les màquines llevaneus han començat a treballar des de primeres hores del matí, i no s’han produït problemes rellevants a les carreteres del Matarranya. A excepció, una vegada més, de la Vall de Lluna, a la N-232, on camions i vehicles articulats que han eixit a la matinada han patit algunes dificultats. Les màquines llevaneus han actuat en carreteres com la comarcal A-1414 entre Mont-roig i Vall-de-roures, la N-232 entre Valdealgorfa i el Port de Querol i els accessos a Ràfels, Pena-roja i Torredarques.

Els punts de trànsit més complicats s’han registrat a la N-232. De fet, a primera hora del matí es recomanava als veïns i vehicles que volien anar de Mont-roig a Alcanyís a fer-ho per la A-1414 cap a Vall-de-roures, evitant així el tram de Vall de Lluna. A primera hora del matí, també es recomanava l’ús de cadenes per a anar a Morella per Torremiró i a Castelló pel Port de Querol. Per aquests punts han passat les llevaneus, però a les 10 del matí reprenia la neu. Molta precaució a la via que connecta Pena-roja i Herbers.

. Només aigua

La resta de municipis del Matarranya pràcticament no s’han vist sorpresos per la neu, encara que ha caigut precipitació important en forma d’aigua. Destaquen els 13.4 litres de Figuerales, els 11.1 litres registrats al Pantà de Pena, els 16.4 litres de Valljunquera o els 15.0 d’Arnes. Tot i això, les cotes més altes del centre-nord del Matarranya, com ara La Caixa, el Periganyol o la Picossa, també s’han vist afectades per la nevada. Més al nord, com ara a Maella, només han caigut 3 litres.

Més informació: