Els municipis pagaran el 100% del canon de sanejament a partir de l’1 de gener de 2014


Els veïns del Matarranya tornaran a pagar el 50 per cent del canon de sanejament un cop comencen les obres de les plantes de depuració i el 100% de l’impost de generació de residus a partir de l’1 de gener del 2014. Així ho va confirmar el director de l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA), Alfredo Cajal, en la seua última visita al territori, on es va centrar en fer un seguiment de les obres de les plantes de tractament de purins i de biogàs de Vall-de-roures i Pena-roja. Una visita que va servir també per a conèixer el procés que ha seguit el Govern d’Aragó a l’hora de reconduir la gestió i el tractament de residus.

Segons va explicar Alfredo Cajal, “fins ara la situació estava complicada, però ja s’ha aclarit”. El director del IAA va concretar que “hem rescindit el contracte a l’empresa adjudicatària” que en el seu moment se li van adjudicar els projectes de les depuradores, i “ara estem en el procés de redacció dels plecs per a tornar a traure una nova licitació”. La previsió és que en el primer trimestre d’enguany “es liciten totes elles i a partir d’aquí començaran les obres i la construcció”. La construcció de depuradores afecta als pobles de Vall-de-roures, Calaceit, Massalió, La Freixneda, Queretes, Pena-roja i Beseit.

. 50% del canon des de les licitacions

Pel que fa al ciutadà, Cajal va destacar que “en quant estiguen les obres licitades, els veïns tornaran a pagar” el canon de sanejament. Els usuaris hauran de pagar el 50% del canon una vegada estiguen licitades les obres. Des de l’1 de gener de 2014, però, tots els ciutadans (tinguen o no depuradora al poble) hauran de pagar el 100% de l’impost per la generació de residus. Cajal va recordar que “ha hagut una modificació de la pròpia llei que diu que a partir de l’1 de gener del 2014, tots els aragonesos hauran de pagar”, estiguen o no acabades les obres i tinguen o no depuradora.

Precisament, i segons han confirmat alguns consistoris del Matarranya, l’avantprojecte de les noves depuradores ja estan arribant. A partir d’este moment, hi haurà un període per a presentar les al·legacions pertinents, per a després redactar el projecte definitiu i començar les obres. Javier Adell, alcalde de La Freixneda, va explicar a l’eixida del ple municipal del 30 de gener que “l’avantprojecte va eixir ahir (el passat 29 de gener)” i que “encara no hem tingut temps de mirar-lo. Ha arribat l’avantprojecte” i a partir d’aquí “es faran les al·legacions corresponents”.