La que ja és la gran nevada de l’hivern, i que tot apunta a que només ha fet més que començar, deixa problemes a la carretera

comarquesnord.cat . Els Ports . dijous, 28 de febrer de 2013 .
Etiquetes: , , ,

Els Ports està vivint este dijous la nevada més important de la temporada que, segons els pronòstics, es pot allargar durant aquest divendres. Unes precipitacions que estan deixant importants registres de neu, aconseguint-se una mitjana d’uns 15-20 centímetres d’espessor. En alguns punts com Torremiró s’ha arribat als 30 centímetres.

La jornada està sent complicada en les carreteres. El capítol de la nevada s’encetava a la matinada, intensificant-se a partir de les vuit del matí. Ha estat llavors, quan els vials de la comarca han quedat pràcticament intransitables, malgrat l’esforç de les màquines llevaneus que van estar alerta després de la pre-emergència decretada el dimecres. Les cadenes han sigut obligatòries en totes les carreteres durant gairebé tot el dia, així com es prohibia el pas de vehicles pesats com camions i autobusos. En aquestes primeres hores, els principals problemes es van concentrar en el port de Querol. Primer amb un camió que es va creuar a la zona de la masia del Sombrero. Després, amb un altre camió que va obligar a tallar totalment la N-232 entre Morella i Vinaròs durant més d’una hora. Aquest fet va impedir al metge de Portell arribar a la localitat, per la qual cosa durant tot el matí van estar sense assistència mèdica.

A Ares del Maestrat també es van registrar incidents, encara que no es va tallar del tot la carretera durant el dia. Sobre les 14 hores es va registrar l’altre problema greu de la jornada. Concretament en el deteriorat Camí de la Caná que uneix diferents municipis de la comarca. Un camioner es va aventurar per aquest complicat vial i va quedar atrapat. El camí va quedar tancat al trànsit fins que se solucionés el problema. Els altres afectats per l’estat de les carreteres van ser els escolars. En el col·legi i institut de Morella es va suspendre el transport escolar. En l’institut, un total de vuit professors interins, la meitat de la plantilla, que resideixen fora de la capital dels Ports no van poder arribar al centre.

A Vilafranca, els alumnes de fora del municipi tampoc van poder anar a classe. En general, les classes es van realitzar, però “a mig gas” com van indicar des d’un dels instituts. D’altra banda, també es van registrar problemes amb l’electricitat. A Morella s’han viscut diferents talls de llum. El més important es vivia a meitat matí, entre Vallibona i els exteriors de Morella, que deixaven sense subministrament elèctric a centenars de persones, així com sense emissió de televisió en afectar al repetidor del Tossal Grós. Un altre aspecte destacable va ser que no va arribar la premsa diària, així com els repartidors o serveis de missatgeria.

De totes maneres, la neu també té el seu aspecte positiu. Molta gent s’ha llançat al carrer a gaudir del fenomen que, a més, en aquesta ocasió es tracta d’una neu aiguada que facilita el caminar i gaudir-la. A la zona del Prat no han faltat els trineus dels més petits. Els més majors aprofitaven per realitzar enormes ninots de neu. Els gossos també gaudeixen de valent entre el mantell blanc. A més, serà molt profitosa per al camp, en ser una neu amb molta aigua que servirà per mitigar possibles efectes futurs de sequera, deixant una bona quantitat de litres per metre quadrat de precipitació. Una nevada que no serà tan “històrica”, en principi, com la del 2010, encara que feia temps que no es registrava un episodi d’aquesta magnitud a la comarca. Però el capítol encara no ha acabat.

Més informació: | | |