Els ametllers, els grans damnificats per la forta nevada del Matarranya

comarquesnord.cat . Pena-roja . dissabte, 2 de març de 2013 .
Etiquetes: , ,

La forta nevada al Matarranya portarà molta aigua, una bona notícia per al sector primari, que ha vist com en pràcticament dos mesos ha caigut més precipitació que en tot el 2012. En Només 30 hores, la precipitació acumulada en alguns punts de la comarca pràcticament va arribar als 100 litres per metre quadrat. Segons marquen les xifres oficials, destaquen els 99.4 litres acumulats al Pantà de Pena o els 63.4 litres de Valljunquera. Mont-roig van arribar a caure 38.8 litres, 24 a Figuerales, i a punts de comarques veïnes, destaquen 116.0 litres d’Arnes, sent la falda dels Ports la zona de major exposició.

Molta precipitació que a la vegada també ha tingut les seues connotacions negatives. Per un costat, destaquen els danys ocasionats als ametllers. Després d’un any de forta sequera, i que molts d’ells moriren per falta d’aigua, en només una setmana han vist com se’ls ha gelat la flor i ara s’han trencat les branques perquè no han pogut aguantar el pes de la neu. Tot i això, el sector primari no perd l’esperança, i creu que els ametllers podrien regenerar, ja que hi ha experiències de fortes nevades anteriors amb danys similars que van vindre seguides a la tardor d’una bona collita.

Els ametllers no han estat els únics. A alguns olivers també se’ls trencat branques, com als xops de riu. Problemes per a accedir a les explotacions ramaderes, com preocupació pel fort pes que aguanten les teulades de les granges, i que gent del sector ha visc com a les seues granges fins i tot les bigues feien panxa. El sector primari també s’ha queixat de la falta de subministrament elèctric. Algunes indústries del porcí, dedicades a l’assecat, han vist com han estat més de 36 hores sense llum, cosa que per a les màquines d’humitat pot ser un problema.

Més informació: | |