Alerta roja per neu amb els col·legis oberts i pobles incomunicats durant massa hores

comarquesnord.cat . Els Ports . dilluns, 4 de març de 2013 .
Etiquetes:

Les dolces temperatures estan fent marxar la neu a marxes forçades, clar que en va caure tanta que encara està pintada la postal de Nadal a les muntanyes dels Ports. Amb el desglaç del mantell blanc, es dilueixen també les queixes que hem escoltat aquestos dies, on la neu ha complicat la circulació, ens ha deixat sense llum, alguns sense telefon ni televisió, i a uns pocs fins i tot sense metge.

Les queixes més destacades després de la nevada es tornen a centrar en els pobles que més tard veuen la tornada a la normalitat. Castell de Cabres, Boixar i Coratxar van ser els darrers a recuperar la comunicació per carretera, però altres van tardar més del que semblava en deixar d’estar incomunicats.

Així veïns d’Herbers es preguntaven com era possible que per la N-232, des de límit de província cap a Torredarques, no haguera passat cap màquina encara el divendres a migdia. El tram estava intransitable amb un gruix de 40 cm de neu. Aquesta és l’alternativa que utilitzen els veïns d’Herbers quant l’accés a la nacional per Torremiró està tallat. Herbers va recuperar mobilitat el divendres de vesprada. La llum es va restablir el dissabte a les 14h., i el telefon fixe i mòbil tornava a funcionar diumenge a migdia. Recordem que el problema d’Herbers és que el servei mèdic més aprop que té es troba a Pena-Roja de Tastavins.

Des de Cinctorres, no s’expliquen encara com al migdia de divendres no tenien cap comunicació oberta. Una ambulancia que acudia a la visita períodica de diàlissis es va quedar a Forcall sense poder passar. Al pareixer les avaries de les màquines llevaneus es van succeïr en eixa zona, i també en la carretera de Vallibona al Port de Querol, que no quedava transitable, fins dissabte al migdia. L’alcade de Cinctorres, Toni Ripollés, afirmava que “com pot ser que es tingue un dispositiu de varies màquines destinades sols a netejar la neu i a la primera de canvi s’avarien”.

Tampoc s’entenia com la Conselleria de Cultura amb una alterta roja va obligar a obrir els col.legis i instituts de la comarca. Algunes escoles, però, pel seu compte van decidir tancar. En la resta l’assistencia va ser mínima. Els xiquets de l’escola llar de l’IES dels Ports van tenir que allargar la setmana ja que el divendres els autobusos no van poder venir a buscar-los.

Els talls de llum han estat constants durant els dos dies de neu. Si bé en algunes localitats eren puntuals, en altres s’allargaven més del previst i fins i tot es feia necessari l’ús de camions amb generadors per tal de restablir la normalitat en allò possible.

Un nou problema, que ja s’havia detectat al 2010 i que en aquesta ocasió s’ha agreujat, és el que respecta a les caigudes de neu dels teulats, sobretot als edificis de més recent construcció. El fet que les teules siguen més noves, junt amb un nou sistema de fabricació diferent del que es feia servir abans, ha comportat que en zones com la del Tint o a l’edifici Bancaixa s’hagen produït despreniments massius que han arribat a afectar a vehicles estacionats.

Més informació: