Problemes a les vies secundàries dels Ports per desbordaments de rius i despreniments de roques

comarquesnord.cat . Els Ports . dimarts, 5 de març de 2013 .
Etiquetes:

La pluja ha agafat el testimoni de la neu amb precipitacions considerables que han desbordat els rius dels Ports i han causat diversos incidents. Als ruixats es va sumar el desglaç de la nevada acumulada la setmana passada. La situació obligava a tallar al trànsit el problemàtic Camí de la Canà en el qual va perdre la vida una professora veïna de Vilafranca fa just tretze anys a causa d’una riuada que es va portar el seu vehicle. Un camí que passa pels termes de Morella, Cinctorres, Forcall i Castellfort.

La força de l’aigua i l’amplitud del riu en aquest punt és espectacular quan es produeixen intenses precipitacions, en coincidir diverses rambles i rierols. Des d’un dels seus ponts, es podia observar com arribaven desbordades les aigües del riu Calders, afluent del Bergantes, el riu més important de la comarca, que també es va desbordar en diversos trams. Els efectes de la pluja van deixar imatges impressionants que han copar les xarxes socials entre els veïns de la zona.

A Vilafranca, concretament a la Pobla del Bellestar, al pas del Riu dels Truites, l’aigua baixava amb una imponent força, produïda per la neu acumulada a les muntanyes de Terol. Tots els rius i rierols de la zona de CV-12, procedents d’Ares del Maestrat i Castellfort han baixat amb gran intensitat aquest dimarts.


La pluja també va produir efectes negatius en diversos punts de la xarxa viària dels Ports. Es va produir la caiguda d’enormes roques que van envair part de la calçada a Vallibona, Castell de Cabres o en la N-232. 
Les fortes pluges, que han deixat més de 68 litres per metre quadrat a Vilafranca i 40 a Morella, han ajudat a buidar la neu que aguanta en els montons acumulats als carrers d’alguns municipis i formant un mantell blanc en algunes muntanyes. La pluja es concentraria principalment durant la matinada de dilluns a dimarts. Mentrestant, persisteixen els efectes negatius de la nevada. El pes de la neu ha destrossat teulades, antenes o les parets d’una cotxera en el terme morellà deixant un enorme forat. Un episodi que també va obligar a tancar el dijous el Castell de Morella que este dimecres té previst reobrir les seves portes.


Unes destrosses que causen un fort desemborsament econòmic. Sobre aquest tema, en este cas de la despesa en el reforç personal i maquinària dels últims dies, des de l’Ajuntament de Morella s’ha sol·licitat una partida econòmica a la Diputació de Castelló i la Generalitat per afrontar els costos del temporal de neu dels últims dies. Fa tres anys també es van sol·licitar ajudes i van ser denegades.

Més informació: